pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoučtí hokejisté postupují přímo do play off. Čeká je buď Hradec Králové, nebo Plzeň

Hokejisté Olomouce porazili v 51. kole extraligy Zlín 3:1, vyhráli sedmý zápas v řadě a zajistili si postup do čtvrtfinále play off. Berani naopak jistou účast v předkole stále ještě nemají, před závěrečným zápasem s Brnem jim patří 9. místo s tříbodovým náskokem na jedenáctý Litvínov.

„Je to vydřené vítězství, které nás navíc posouvá do šestky. Rozhodla o tom soudržnost a sounáležitost celého mužstva, nikdy se nevzdáme," radoval se po zápase trenér domácích Zdeněk Moták. „Máme čas si odpočinout a doléčit zranění. Nemyslím si, že by to byla náhoda. Bojujeme jeden za druhého a díky tomu jsme tam, kde jsme," doplnil jej útočník Petr Kolouch.

Vedení vybojoval Jergl

Utkání začalo v ofenzivním duchu a oba brankáři se už od prvních minut rozhodně nenudili. Úvodní desetiminutovka byla bohatá na šance a za bezbrankový stav oba týmy vděčily především skvělým zákrokům brankářů. Z dobré pozice střílel domácí Jergl nad, hostujícího Kuldu s Fořtem zase vychytal Lukáš.

V největší šanci první třetiny nedokázal Kašíka překonat ani Tomeček, který po kličce v samostatném úniku jen těsně minul branku. Ujala se paradoxně až nenápadná střela Jergla 30 sekund před koncem první třetiny, která skončila mezi Kašíkovými betony.

Ve druhé části zvyšoval Burian

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté, s jejich střelami si však poradil pozorný Lukáš. Nejblíže brance byl z hostů bek Freibergs. Ale neprosadil se a domácí následně své vedení navýšili. V přesilové hře Burian "uklízel" puk po nahrávce Káni do prázdné branky.

Úspěchem skončila málem také další přesilovka Hanáků, ale puk se po Kašíkově zákroku zastavil jen pár centimetrů před brankovou čárou, odkud jej pohotově odehrál do bezpečí Freibergs.

Zlín nevyrovnal ani přes dlouhou power play

Třetí branku přidala Olomouc na začátku závěrečné dvacetiminutovky, kdy Kolouch ideálním způsobem tečoval Švrčkovo nahození. „Bylo to o štěstí, i když se to na tréninku snažím trénovat," řekl Kolouch.

Zlín se své první branky dočkal o malou chvíli později. Puk do prázdné branky po přihrávce zpoza branky usměrnil Gazda.

Nervozita ve třetí třetině na obou stranách stoupala a výsledkem byla šarvátka osm minut před koncem. Spustila ji střela Jergla po odpískání. Zdramatizovat duel se snažil zejména Honejsek, Herman ani Šlahař však jeho nabídky nevyužili. Zlín se pak rozhodl ke hře bez brankáře už čtyři minuty před koncem základní hrací dobry, snížit se mu ale nepodařilo.

„Kýžený bod pro desítku jsme bohužel nezískali. Obětavost na straně domácích byla neuvěřitelná. Teď se upínáme k pátku, který pro nás všechno rozhodne," řekl kouč hostí Robert Svoboda. Zlín potřebuje k postupu do play off získat bod, v případě, že Sparta a Litvínov uspějí.

Olomouc se utká s Plzní, nebo s Hradcem

Olomoucké hokejisty teď čeká dlouhá pauza. Kohouti se neunaví v zápasech předkola play off a bojovat budou rovnou ve čtvrtfinále, kde narazí buď na Plzeň, nebo na Hradec Králové. Venkovní zápasy Olomouc odehraje v pondělí a v úterý 18. a 19. března. Doma se Kohouti poprvé v play off představí v pátek a v sobotu 22. a 23. března. Případný pátý zápas by se hrál na ledě soupeře v úterý 26. března, šestý zápas v Olomouci ve čtvrtek 28. března a sedmý zápas by byl odehrán opět na soupeřově ledě v sobotu 30. března.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky Sport, hokej, extraliga, 51. kolo, Olomouc, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.