pátek 29. března 2024 Taťána

VIDEO: Olomoucká Univerzita Palackého se bude podílet na Mistrovství světa v para hokeji v Ostravě

Na přelomu dubna a května bude Ostrava žít Mistrovstvím světa v para hokeji (dříve sledge hokeji). O titul světových šampionů se utká osm elitních družstev, vedle české reprezentace také týmy Kanady, Norska nebo Japonska. Není to poprvé, co do Ostravy nejlepší handicapovaní hokejisté zamíří. Turnaj konaný před deseti lety dodnes patří k těm nejlépe hodnoceným. Svůj významný podíl na tom má i Univerzita Palackého v Olomouci (UP), která je hrdým partnerem turnaje také letos. 

Stejně jako před deseti lety je olomoucká univerzita, konkrétně katedra aplikovaných pohybových aktivit (APA) Fakulty tělesné kultury UP, garantem doprovodných vzdělávacích programů, tzv. Paralympijských školních dnů. Během nich se žáci ostravských základních škol seznámí s pohybovými aktivitami pro lidi s postižením. Para hokej, který je jedním z nejtvrdších sportů pro zdravotně postižené, samozřejmě nechybí. „Starší žáci si místo aktivit na sportovních vozících vyzkoušejí para hokej v tělocvičně. Ve spolupráci se zlínskou univerzitou jsme upravili klasické sledge pro indoor použití – nože jsme nahradili kolečky. V rámci besed se pak účastníci programů seznámí s českými reprezentanty,“ uvedl Ondřej Ješina z katedry APA. Sérii třiceti vzdělávacích programů realizují společně se studenty Ostravské univerzity. „Oslovili jsme tamní katedru studií lidského pohybu a proškolili jejich studenty rekreologie. Ti po několika prvních programech převzali otěže a my jim poskytujeme podporu. Zejména materiální, ale také ve formě prezentačních videí nebo příkladů dobré praxe,“ vysvětluje Ješina, který působil i na zmíněném mistrovství v roce 2009.

Mimo to bude UP po dobu konání mistrovství společně s kolegy z Ostravské univerzity zajišťovat doprovodný program ve fanzóně Ostravar Arény nebo se podílet na team hostingu a náboru dobrovolníků do organizačního týmu. „Mezi jednotlivými zápasy nabídneme návštěvníkům akce na našem stánku interaktivní program zaměřený na aplikované pohybové aktivity, sortiment UPointu nebo chill out zónu. Organizátorům pak pomůžeme se zajištěním dobrovolníků do press zóny nebo jako doprovod k jednotlivým týmům,“ dodává Ondřej Martínek z oddělení komunikace UP.

U šampionátu před deseti lety byl i nynější prorektor UP pro zahraničí Martin Kudláček, který patří k výrazným osobnostem tohoto sportu u nás. Do roku 2011 stál v jeho čele. „Český para hokej je s Univerzitou Palackého neodmyslitelně spjatý. První klub založil v roce 2000 ve Zlíně absolvent naší pedagogické fakulty Roman Herink. Já se k němu přidal o rok později, když potřeboval někoho na organizační činnost. Jako univerzita jsme pomohli se zajištěním základní výstroje, také se zavedla výuka para hokeje, během níž naši studenti trénovali s hráči s tělesným postižením. Někteří naši studenti nebo absolventi byli i součástí realizačního týmu reprezentace, například Tomáš Zelenka jako trenér nebo Michaela Dobešová či Jan Habara jako fyzioterapeuti,“ vypočítává Martin Kudláček.

Mistrovství světa v para hokeji v Ostravě se koná v termínu od 27. dubna do 4. května. Ambasadorem turnaje je legendární hokejový brankář Dominik Hašek.

Tisková zpráva | Foto Facebook Para Ostrava 2019 | Zdroj upol.cz

Štítky sport, para hokej, mistrovství světa, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.