úterý 16. dubna 2024 Irena

RECENZE: Captain Marvel je průměrný komiks, kde chlapi hrají druhé housle

A máme tady další kousek z komiksového světa vydavatelství Marvel. Už scéna, která se objevila po titulcích k filmu Avengers: Infinity War, nám prozradila, že důležitým článkem v poslední fázi skládačky bude právě Captain Marvel.

Jak už jsme u Marvelu zvyklí, představení postavy se odehraje jako sólový film, který nám novou postavu náležitě představí. Film Captain Marvel se tedy točí kolem postavy neohrožené vesmírné bojovnice Carol Danversové.

Hlavní hrdinka se dostane do devadesátek na planetě Zemi

Příběh nás přivede na planetu Kree, kde se seznámíme s hlavní hrdinkou, kterou neustále provází nevysvětlitelné noční můry. Týkají se její minulosti, z které si toho však moc nepamatuje. Její planeta je v souboji s rasou Skrullů a v důsledků jednoho z bojů se naše hrdinka ocitne na planetě Zemi v devadesátých letech dvacátého století.

Právě zde narazí na známé postavy z dřívějších dílů jako jsou agent Coulsen nebo agent Nick Fury. Souboje dvou různých ras na planetě Zemi nejsou ve filmech ničím novým, proto se v těchto scénách dostanou na řadu nejrůznější klišé a nic nebude tak, jak se může na první pohled zdát.

Mdlý výkon oscarové herečky a skvělý Samuel L. Jackson

Hlavní představitelku ztvárnila Brie Larson, držitelka oscara za film Room. Za mě byl její výkon v zahrání jedné z nejsilnějších Marvel postav docela mdlý. Nemůžu si pomoct, ale v jejím podání jsem si nemohl film úplně užít. Přišla mi nezáživná a nevýrazná. Neubráním se srovnání s konkurenční hrdinkou od DC Wonder Woman, to je sto a jedna.

Nejvíc mě zarazilo, že představitelka Captain Marvel má při běhu nohy do X, to bych opravdu od atletické superženy nečekal. Naproti tomu její partner v podání omládlého Samuela L. Jacksona je jiná káva. Byl určitě tím lepším, co film nabízel, a jeho souhra s kočičím hrdinou je tím nejvtipnějším, co ve filmu je.

Režisérské duo Anna Boden a Ryan Fleck nám představilo další superhrdinský film, tentokrát v něm však muži hrají druhé housle. Možná je to jenom můj pocit, možná je to prostě logické vyústění gendrového rozdělení a bylo potřeba udělat film z echt ženskou hrdinkou.

Film nepřinesl nic nového, ale je třeba znát souvislosti

Za mě osobně film není žádná pecka. Přišel mi spíš jako taková omáčka před posledními Avengery, kde by naše kapitánka měla mít zásadní roli. Film mi nepřinesl nic nového a ani převratného. Je jasné že bude finančně úspěšný, protože diváci budou chtít znát posloupnost děje, který se odehrává před velkým finále.

Film nenadchne a ani neurazí. Má pár vtipných momentů, ale už jsme na plátně viděli i větší komiksové trháky. Podle mě měla postava Captain Marvel větší potenciál a ten zatím nebyl využitý. Nechme se překvapit, jak zapadne do týmovky k legendárním Avengers, kteří nás čekají už letos v dubnu.

Olomoucká Drbna hodnotí: 69 %


Na tento film si můžete zajít do Premiere Cinemas v Olomouci. Program najdete zde.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky recenze, film, kino, Captain Marvel

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.