úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

FOTO: U Červeného kostela v Olomouci vyroste moderní přístavba

Červený kostel na třídě Svobody v Olomouci byl od roku 1959 využíván jako depozit knih Vědecké knihovny Olomouc. Olomoucký kraj, který kostel vlastní, buduje pro uskladnění knižního fondu novou budovu v okrajové části města. Kostel tak bude po rekonstrukci sloužit ke kulturním účelům.

Kostel má nově plnit funkci místa pro koncerty, výstavy nebo veřejná čtení. „Jednou z funkcí definovanou v zadání je informační centrum kraje, stejně tak i informační centrum Vědecké knihovny. Hlavním cílem však má být samozřejmě celková rekonstrukce a rehabilitace této historické budovy, jejímž těžištěm je navrácení vnitřního prostoru stavby do jeho původní podoby, a to s citlivým zakomponováním úprav podporujících nové využití," píše se na stránkách atelieru-r, který studii realizoval.

„Abychom se vyhnuli výrazným zásahům do chráněného objektu, rozhodli jsme se pro doplnění této zajímavé stavby o novou hmotu, která by na sebe vzala břemeno provozního zázemí. Nová budova je navržena na místě současného privátního parkoviště a bude spojnicí prostoru hlavní lodi kostela s objektem ředitelství knihovny. Respektuje uliční čáru ulice Bezručovy a udržuje si dostatečný odstup od obou stávajících staveb," píše se na webu ateliéru.

Prostor kolem kostela bude nově zpřístupněn a doplněn o lavice z pohledového betonu a také o novou kultivovanou zeleň.

Foto archiv atelier-r

Štítky vizualizace, Červený kostel, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.