sobota 20. dubna 2024 Marcela

Za měsíc ožijí barokní kašny v Olomouci, Arionova kašna a pítka půjdou do provozu dříve

Jak bývá zvykem, již 1. května ožijí všechny barokní kašny v Olomouci. Arionova kašna a dvě pítka od sochaře Ivana Theimera budou zprovozněné dříve, kašna ale nejdříve projde opravou.

Do šesti olomouckých barokních kašen se voda vrátí po pečlivé kontrole jejich stavu, nezbytném čištění a prověření technického stavu zařízení a cirkulaci vody. Finanční prostředky na údržbu kašen a jejich provoz se ročně pohybují kolem 250 tisíc korun.

„U Arionovy kašny, o kterou se starají Technické služby města Olomouce, projdou nejprve opravami poklopy vodní a technologické jímky včetně opravy části technologie kašny. Opravy jsou plánovány do 15. dubna. Následně bude provedeno odzkoušení celé technologie kašny," řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Zahájení provozu se předpokládá ve čtvrtek 18. dubna.

Ve stejném termínu by měla být zprovozněna i pítka na Horním a Dolním náměstí. Skrze ně v roce 2018 proteklo 81 metrů krychlových vody. Pro představu, krytý plavecký bazén v Olomouci má objem 2700 metrů krychlových.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky kašny, baroko, sezóna, jaro, Arionova kašna, pítka

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.