úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

PŘEHLED: Podívejte se, co chystají města v našem kraji na Velikonoce

Čtyřiadvacetihodinovým čtením bible, ale i výstavami, koncerty či jarmarky si budou moci lidé po celém území Olomouckého kraje připomínat nadcházející velikonoční svátky. Řada akcí se odehraje na náměstích, ale i v kostelech či na hradech a zámcích. Na svátky upozorňují v ulicích měst i netradiční výzdoby. V centru Hranic je to například strom Kraslicovník ověšený 4000 kraslicemi, velikonočně ozdobeno bude i 12 autobusových zastávek v Přerově.

Slavnosti v Olomouci

Velikonoční oslavy chystá například Olomouc. Chybět nebude farmářský trh a řemeslný jarmark či vystoupení folklorních souborů. Od 15. do 21. dubna bude Horní náměstí také zdobit Kraslice od srdce, dar od chorvatské velvyslankyně. Lidé budou moci rovněž nahlédnout do tvůrčí dílny sochaře a řezbáře Václava Lemona, který bude přímo na náměstí tvořit dřevěnou sochu, jež následně poputuje na Lazce. „Celý týden si Olomoučané a návštěvníci města mohou zakoupit pomlázku a také si vyzkoušet, jak se pomlázka plete," uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Nejdůležitější křesťanský svátek bude Olomoučanům připomínat až do poloviny května také festival Paschalia Olomucensia. Na 15. dubna je naplánováno například čtyřiadvacetihodinové čtení bible v kapli sv. Jeronýma v prvním patře olomoucké radnice, 29. dubna je v plánu koncert folkové skupiny Spiritual kvintet v kostele Panny Marie Sněžné.

Fleret v Přerově

Vítání Velikonoc začne v Přerově na Horním náměstí v neděli 21. dubna, vystoupí například skupina Rabussa, soubor Haná Přerov, šermířská skupina Markus M a Valmont a sváteční program zakončí skupina Fleret. V Městském domě se již tradičně uskuteční od 15. do 18. dubna Velikonoční salon, kteří připomene oslavy svátků jara z pohledu historických tradic. „Kromě lidových řemesel nabídneme i ukázky paličkování, zdobení kraslic, drátování, výrobky ze sena nebo ukázky pečení vizovického pečiva," uvedla organizátorka akce Daniela Hrdličková.

Jarmark v Prostějově

Prostějovská radnice podle její mluvčí Jany Gáborové chystá velikonoční jarmark s kulturním programem, všechny akce se odehrají na náměstí T. G. Masaryka v prostoru před muzeem. V programu je například vystoupení skupiny Memphis či Katapult Revival Morava. V Jeseníku se v sobotu 13. dubna bude konat již počtvrté na Masarykově náměstí velikonoční trhová slavnost. Chybět nebudou hudební vystoupení i tvořivé dílny zaměřené na pletení pomlázek či malování kraslic, uvedl mluvčí radnice Richard Kapustka.

Velikonoce na hradech a zámcích

Velikonoční svátky zpestří program i na hradech a zámcích. Například na zámku v Čechách pod Kosířem jsou v týdnu od 15. dubna do 22. dubna připraveny kostýmované prohlídky a dílny s velikonoční tématikou. Prohlídky velikonočně vyzdobenými prostorami chystá od 19. do 22. dubna také hrad Bouzov, připravena je i tradiční dílna na nádvoří. Velikonoční program připravují také hrad Helfštýn a Šternberk, kde bude i dětský velikonoční jarmark. Šumperské muzeum zase v souvislostmi s Velikonocemi otevře 11. dubna výstavu Příběhy apoštolů a evangelistů.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zábava, folklor, církve, Velikonoce, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.