čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Volejbalistky vstoupily do semifinálové série proti Olympu vítězně, neztratily ani set

Do poslední možné chvíle musely volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc čekat na jméno svého soupeře pro semifinálovou sérii play-off extraligy. Nakonec je jím pražský Olymp, který v pětizápasové bitvě vyřadil až po boji VK Brno. První semifinálové klání se uskutečnilo na Hané a domácí vysokoškolačky je i přes problémy v koncovce prvního setu jednoznačně ovládly 3:0.

Předchozí vzájemné měření sil obou soupeřů v Olomouci skončilo v nadstavbové části ligy překvapivou výhrou Olympu 3:0 a Pražankám patřil také úvod prvního semifinále (1:5, 2:7). Domácí favorit ale postupně skóre dorovnal (10:10) a když se sám ujal čtyřbodového vedení (20:16, 21:17), vypadalo to, že míří za rychlým ukončením hry. Jenže hosté se nevzdali, dokázali srovnat (22:20) a od stavu 24:22 začali likvidovat jeden olomoucký setbol za druhým. Podařilo se jim to hned čtyřikrát, až pátou výhodu univerzita proměnila a doslova vydřela důležitou výhru 28:26.

Těsně ztracená koncovka volejbalistky Olympu nezdeptala a diváci byli svědky vyrovnaného začátku druhé sady s několika bodovými zvraty (3:1, 4:6, 8:6). Klíčový moment této části duelu přišel při podání domácí nahrávačky Kubínové, po němž to bylo ze stavu 9:9 rázem 15:9 a pražský celek už nenašel adekvátní odpověď – 25:18.

Podobně pak vyhlíželo i třetí dějství: po úvodní přestřelce (1:3, 5:3) následovaly dva olomoucké pokusy o únik. Ten první (6:6, 9:6) ještě Olymp zlikvidoval, ten druhý při servisu Struškové už nikoliv (9:9, 15:9). Teprve tento moment do té doby vyrovnaný zápas definitivně zlomil. Náskok vysokoškolaček postupně narůstal (22:12) a volejbalistky VK UP získaly po přesvědčivém výsledku 25:16 první semifinále 3:0.

„Dnešní porážka je dost krutá a to hlavně kvůli konci druhého a celému třetímu setu. Jeli jsme sem trošku s většími ambicemi hrát dobrý volejbal a soupeře potrápit, ale to se nám dařilo jen v prvním setu. Po vyrovnání v jeho koncovce jsme mělo i šance na setbol, jenže jsme je nevyužili. Od druhé sady jsme už hůř přihrávali, od toho se odvíjela nekvalitní hra kůlových hráček, a to byla hlavní příčina konečného výsledku. Těšíme se na domácí utkání, snad v něm zahrajeme líp,“ věří trenér Olympu Stanislav Mitáč.

„První set byl velmi vyrovnaný, Olymp hrál obětavě v poli a na nás bylo trochu znát, že jsme měli delší zápasovou pauzu. Hráli jsme opatrně a jako bychom čekali, co se bude dít. Postupně jsme se ale rozehrávali a zlepšovali ve všech herních činnostech a s vítězstvím ve třech setech jsem samozřejmě spokojený,“ usmíval se jeho olomoucký protějšek Jiří Teplý.

Druhé semifinálové utkání se uskuteční v hale Olympu v pražských Vršovicích v sobotu 6. dubna od 17 hodin, série se vrátí zpět do Olomouce v úterý 9. dubna opět v 18 hodin.

Tisková zpráva | Foto Michaela Valsová

Štítky VK UP Olomouc, volejbal, extraliga, semifinále

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.