čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

RECENZE: DC nebo Marvel? Shazam maže rozdíly

Abrakadabra by řekl český kouzelník, kouzelníci za oceánem používají slovo Shazam. Toto slovo dalo název novému filmu od komiksového vydavatelství DC.

DC vede boj s konkurenčním Marvelem a vyznačuje se spíš temnějším pojetím svých komiksů. Styl vydavatelství Marvel byl vždycky drzejší, barevnější, zábavnější, a tím pádem i výdělečnější. DC proto už v předchozím snímku Aquaman přešlo do lehčího tónu. A v případě filmu Shazam do toho jdou už na plno.

RECENZE: DC sazí v Aquamanovi na barevnost marvelovek. A vyplácí se to

Mladý Billy dostane kouzelnou moc

Snímek nám představuje mladíka Billyho Batsona, který vyrůstá v různých náhradních rodinách a snaží se najít svou skutečnou rodinu. Billy narazí na starého kouzelníka, který si ho vybere, aby mu předal svou moc a aby mladý Billy mohl pokračovat v boji proti zlu.

Síla, která je Billymu předána, se projeví právě vyřčením onoho kouzelného slova Shazam. V ten moment se z nositele kouzelné moci stane dospělý supermuž, který je schopný téměř čehokoliv. Potíž je v tom, že superschopnost získal teprve čtrnáctiletý chlapec, který musí zjistit, jak se s takovým břemenem pracuje.

Hororové scény

Přesně o tom je snímek, který nám přináší David F. Sandberg. Tento tvůrce převážně hororových snímků servíruje zábavnou, barevnou podívanou, která však čerpá z hororových filmů, které v minulosti sám vytvořil. Některé scény jsou opravdu děsivé. Osobně hororům nejsem úplně nakloněn a musím přiznat, že při některých scénách jsem cítil divný pocit na zátylku.

Asher Angel je jako Billy skvělý

Svěřit hlavní roli mladého Billyho Asheru Angelovi byla dobrá volba. Věřil jsem mu ten grázlovský pohled na svět. O Billyho proměněné já se postaral Zachary Levi a působí to vtipně, v dobrém slova smyslu. Divák sleduje přerostlého kluka, který si užívá nejen možnosti, které mu dávají superschopnosti, ale i ty obyčejné věci, o kterých děti sní. Příběh mi hodně připomínal film Velký s Tomem Hanksem.

Záporáka si ve filmu Shazam zahrál Mark Strong. Ten za sebou má už spousty rolí a tahle mu náramně sedla. Souboje dobra proti zlu mají říz. Na jedné straně dospělý muž a proti němu mladík s absolutně odlišným pohledem na svět.

Povedený vizuál a příjemná podívaná

Vizuálně je film je povedený. V dnešní době by byla režisérská sebevražda přijít ve světě komiksů s něčím nudný a fádním. Působivý je především efekt přeměny Billyho v Shazama.

Jak tedy dopadl nový komiksový film ze stáje DC, která má na svém kontě Batmana nebo Supermana? Musím uznat, že jsem se bavil. Film je podle mě rodinná záležitost, která zabaví jak mladé, tak dospělé. Myslím si, že děsivé momenty, které ve filmu jsou, by dnešní děti rozházet neměly.

DC krok do komična vyšel a po vzoru Marvelu, který je vnímán jako zábavnější, nejspíš bude sklízet zasloužené ovoce. Příběh nemá žádnou spojitost s již vydanými snímky, ale věřím, že ho v budoucnu do filmového universa tvůrci zapracují, takže na vznik postavy si zajděte. Nejspíš se dobře pobavíte.

Olomoucká Drbna hodnotí: 81 %


Na tento film si můžete zajít do Premiere Cinemas v Olomouci. Program najdete zde.

Autoři | Foto repro Youtube

Štítky recenze, film, kino, Shazam

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.