pátek 29. března 2024 Taťána

VIDEO: Vojenské sklady u Velkomoravské ulice jdou do aukce. Vyvolávací cena je 300 milionů

Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů v sousedství rušné Velkomoravské ulice v Olomouci, který už je léta prázdný a bez užitku chátrá, bude na začátku května nabídnut investorům ve veřejné elektronické dražbě za vyvolávací cenu 300 milionů korun. Realitní transakci připravil insolvenční správce Net Media Group Jan Klváček. Informaci jsme získali z insolvenčního rejstříku. Firma Net Media Group pozemky a budovy skladů vlastní, přičemž od října 2017 je v konkurzu.

Nabízený areál bývalých ženijních skladů má rozlohu 171.339 metrů čtverečních. Vyvolávací cena byla podle Klváčka stanovena s ohledem na znalecký posudek, který hodnotu pozemků a budov stanovil na 367 milionů korun. Klváček uvedl, že veřejnou elektronickou aukci připravil na základě pokynu hlavního zajištěného věřitele Net Media Group, kterým je firma Gallanzaro.

Armáda skladový areál v roce 2010 prodala za několik desítek milionů korun. Majitelem pozemků a budov se stala firma Net Media Group, která ale skončila v konkurzu. Insolvenční řízení s Net Media Group bylo zahájeno v létě 2017 krátce poté, co se jejím novým majitelem stala společnost Gallanzaro. Nový člen představenstva Net Media Group Milan Gottwald tehdy podání insolvenčního návrhu zdůvodnil enormním rozsahem závazků této firmy.

Společnost Net Media Group podle Gottwalda nesplácela dva úvěry u Fio banky v celkové výši 168 milionů korun, protože se jí nezdařil další rozvoj získaných nemovitostí. Úvěry firma obdržela v roce 2011. „Naprázdno vyšla též jednání s potenciálními investory," uvedl Gottwald v insolvenčním návrhu.

Dluhy společnosti Net Media Group vůči Fio bance včetně úroků byly nakonec převedeny na firmu QFUS a následně na společnost Gallanzaro, která do insolvenčního řízení přihlásila zajištěné pohledávky v celkové výši 621 milionů korun a stala se tak největším věřitelem Net Media Group. Insolvenční správce Net Media Group eviduje přihlášené zajištěné pohledávky v celkové výši 661 milionů korun a nezajištěné pohledávky za 227 milionů korun.

V představenstvu společnosti Gallanzaro figuruje Antonín Rozbroj, který dříve působil spolu s olomouckým developerem Richardem Morávkem v orgánech několika firem z někdejší potravinářské skupiny Milo Holding. Společnost Gallanzaro sídlí ve stejné budově v centru Olomouce jako některé firmy, v nichž se angažuje Morávek.

V areálu bývalého podniku Milo nedaleko centra Olomouce Morávek s dalšími partnery postavil nákupní centrum Galerie Šantovka. Součástí projektu jsou i obytné domy a výšková budova Šantovka Tower. Areál vojenských skladů se rozkládá jen několik stovek metrů od nové městské čtvrti Šantovka. „Nedokončené transakce zásadně nikdy nekomentujeme. Je jasné, že tuto příležitost budeme určitě pečlivě zvažovat," odpověděl Morávek na dotaz, zda má o dražbu vojenských skladů zájem.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, reality, armáda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.