pátek 26. dubna 2024 Oto

Cenu veřejnosti v Olomouckém kraji získal Street art festival

Street art festival, který je zaměřený na pouliční umění, obsadil letos první místo v hlasování o Cenu veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury. Ve veřejné části soutěže o kulturní počin v kraji hlasovalo více než 1100 lidí. "Street art festival získal 351 hlasů," informovala mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

„Nečekali jsme ani nominaci, natož že bychom zvítězili. Zisk ocenění nás velmi těší už jen proto, že streetartové umění nebývá v takových anketách často hodnoceno," komentovala vítězství spolupořadatelka Street art festivalu Romana Junkerová.

Street art festival je umělecko-kulturní projekt, který už bezmála 12 let oslavuje pouliční umění. Díky této akci vznikly v Olomouci velkoplošné obrazy na průčelích několika domů. Daleko za hranicemi Olomouce se například proslavil obraz prezidenta Masaryka, který si při pohledu z okna ve tvaru Československa utírá slzy v oku. Obraz byl namalován na zdi kotelny.

Druhé místo v hlasování veřejnosti letos obsadila výstava olomouckého Muzea umění Rozlomená doba 1908 - 1928/Avantgardy ve střední Evropě a třetí pozici obsadila expozice Vědecké knihovny v Olomouci s názvem Sbohem, monarchie.

Cena veřejnosti byla jednou z deseti kategorií Cen Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury za rok 2018. Olomoucký kraj letos uděloval ceny za kulturu už potřinácté. Odborníci vybírali z 56 nominací.

Například cenu za celoživotní přínos obdržel scénárista Vladimír Körner. V hudební kategorii zvítězil tenorista Jakub Rousek a v kategorii zaměřené na výtvarné umění skončila na prvním místě akce nazvaná Projekt Wolker.

Autoři | Foto Facebook Street art Festival

Štítky ČR, kultura, správa, ocenění, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.