čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na festivalu Academia film Olomouc bude mít premiéru dokumentární film o emeritním rektorovi Josefu Jařabovi

Homo Academicus. Tak nazval Martin Müller, režisér a vedoucí Audiovizuální produkce Univerzity Palackého v Olomouci (UP), svůj filmový dokument o amerikanistovi a emeritním rektorovi UP Josefu Jařabovi. Snímek, jehož koproducentem je Česká televize, bude mít slavnostní premiéru v kině Metropol 25. dubna v 16 hodin na mezinárodním festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc.

Dokument o prvním polistopadovém rektorovi Josefu Jařabovi vznikal sedm let. „Nechtěl jsem vytesat sochu a vyrobit nekritický oslavný film. Divákům, kteří neznají profesora Jařaba, jsem ho chtěl představit jako výraznou osobnost, která po listopadu 1989 proměnila Univerzitu Palackého v moderní školu a která nejenže otevřela univerzitu světu, ale dokázala svět přivést do Olomouce. Pro ty, kteří ho znají a ony doby prožili spolu s ním, by pak měl být film navíc připomenutím společných setkání a zážitků. To vše s lehkou jazzovou nadsázkou a humorem typickým pro hlavní postavu mého filmu,“ řekl režisér Martin Müller.

Film zachycuje Jařaba v mnoha podobách – ať už oficiálních, když přijímá na univerzitě světoznámé osobnosti jako básníka Allena Ginsberga, divadelního režiséra a herce Petera Ustinova či novináře a publicistu Pavla Tigrida, nebo méně oficiálních (například na studentském majálesu). Zároveň díky archivním záznamům ukazuje respektovaného znalce a překladatele angloamerické literatury jako milovníka jazzu a oblíbeného pedagoga.   

Jařab pustil filmaře i do svého soukromí, ve filmu mluví o svých blízkých, přátelích a spolupracovnících. Mnozí z nich z filmového plátna i promlouvají, a divák si tak může sám udělat představu, čím je osobnost Josefa Jařaba zajímavá například pro někdejšího disidenta a politika Jana Rumla, překladatele a diplomata Michaela Žantovského, filozofa Jana Sokola nebo spisovatele Jiřího Stránského. „Některá setkání se už nepodaří nikdy zopakovat, jiná by zase ani dobrý režisér nevymyslel. Třeba když na křtu pamětí osmdesátiletého profesora Jařaba o něm jako o studentovi vtipně mluví jeho stále aktivní učitel, více než devadesátiletý profesor Jaroslav Peprník. Jsem rád, že jsme i takové okamžiky důležité pro paměť univerzity mohli zaznamenat,“ doplnil Müller.

Kamera je i u rodinných setkáních a debat se syny o politice, v létě při odpočinku na chalupě nebo při návštěvě hřbitova v rodných Kravařích. „To byla velmi úzká hranice mezi tím, co člověk mohl považovat za soukromí a co bylo součástí buď pedagogické, nebo rektorské práce. Měl jsem ale v režiséra naprostou důvěru,“ vysvětlil Josef Jařab, proč nechal bez obav dokumentaristy nahlédnout i do rodinného kruhu.

Režisér pořídil za sedm let natáčení několik desítek hodin materiálu, pro film využil i záznamy z univerzitního audiovizuálního archivu. Podstatnou roli má také hudba, kterou složil Emil Viklický.

Koproducentem filmu je Česká televize, která dala autorovi k dispozici archivní materiál zachycující setkání rektora Josefa Jařaba s prezidentem Václavem Havlem a také ovlivnila dramaturgickou koncepci dokumentu. Výsledný film díky tomu nezůstává pouhým portrétem osobnosti, ale je silným otiskem doby a proměny jejích etických hodnot.

„Když na podzim 2018 oznámila Vize 97 Nadace Dagmar a Václava a Havlových, že laureátem jejich prestižní ceny bude právě bývalý rektor UP, který na počátku své rektorské dráhy naopak udělil čestný doktorát Václavu Havlovi, napadlo mě, že život sám vybral ten nejlepší konec mého příběhu,“ vysvětlil režisér, proč několikaleté natáčení před pár měsíci ukončil.

Film Homo Academicus vznikl v koprodukci České televize a Studia Velehrad, za podpory statutárního města Olomouce a Univerzity Palackého. Premiéra snímku se uskuteční v rámci festivalu Academia film Olomouc 25. 4. v 16:00 kině Metropol v Olomouci. Film bude mít i svou pražskou premiéru, která proběhne 21. května v 16:30 v kinosále Paláce Lucerna. Česká televize by měla dokument uvést v rámci programového schématu pořadů k výročí 17. listopadu.

Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky Josef Jařab, AFO, film, dokument, Univerzita Palackého

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.