pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Noc literatury v Olomouci se blíží. Podívejte se na program

PR článek

Popáté se 9. května v Olomouci uskuteční literární happening Noc literatury, jehož hlavním cílem je seznámit širokou veřejnost s nejnovějšími překlady zahraniční literatury, a to na zajímavých či netradičních místech. Pro každý ročník jsou vybírány úryvky z literatury, která byla buď nedávno vydána, nebo se na jejím vydání pracuje.

Organizace v režii tří knihoven

V letošním roce se na organizaci akce podílí tři olomoucké knihovny – Vědecká knihovna v Olomouci, Knihovna města Olomouce a Knihovna Univerzity Palackého, z nichž každá má na starost své jedno stanoviště. Vědecká knihovna v Olomouci přivítá návštěvníky v příjemných prostorách kavárny Sophie's Café v Denisově ulici 33, Knihovna města Olomouce zve návštěvníky do Divadelního sálu v jezuitském konviktu na adrese Univerzitní 3 a jen o kousek dál na Univerzitní 22 otevře Knihovna UP pro zájemce o veřejné čtení Rotundu CMTF UP.

Ivana Plíhalová, Tomáš Krejčí i Pavel Hekela

Úryvky z knih budou předčítat herci Moravského divadla Olomouc Ivana Plíhalová, Tomáš Krejčí a Vendula Nováková, dále olomoucký spisovatel Jaroslav Irovský, náměstek primátora statutárního města Olomouc Pavel Hekela a ředitel Divadla Point při Gymnáziu Jiřího Wolkera v Prostějově Aleš Procházka společně s herci divadla Kristinou Hlavinkovou a Martinem Dobešem.

Noc literatury přibližuje veřejnosti netradičním způsobem současnou evropskou literaturu prostřednictvím série veřejných čtení.

Čtení bude vždy začínat v celou hodinu (v 18, 19 a 20 hodin), poté bude následovat pauza deset až patnáct minut na přechod na další stanoviště. Vstup na čtení je zdarma.

Předvečer Světa knihy

Projekt organizují Česká centra ve spolupráci s pražským sdružením evropských kulturních institutů sítě EUNIC (European Union National Institutes for Culture) a kulturními odděleními zahraničních velvyslanectví. Každá z účastnických zemí představí v rámci večera dílo jednoho svého současného autora. Projekt se uskuteční v předvečer zahájení největšího knižního festivalu v České republice - Světa knihy.

Čtení probíhají paralelně na všech místech od 18:00 do 23:00, začátky vždy v půlhodinových intervalech. Poslední čtení začne ve 22:30. Místa jsou situována blízko sebe, aby jich návštěvníci akce stihli za večer navštívit co největší počet. Víc informací najdete zde.

Tisková zpráva

Štítky Noc literatury 2019, kultura, čtení, knihy, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.