pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Muž zabil ochrnutou manželku i nemohoucí tchyni. Soud mu zmírnil trest

Olomoucký vrchní soud dnes snížil třiašedesátiletému Rostislavu Kotalovi trest vězení z patnácti na deset let za usmrcení jeho ochrnuté manželky a nemohoucí tchyně. Odsoudil ho místo vraždy za zabití, kde je sazba mírnější. Odvolací soud vzal v úvahu to, že muž, který se o ženu několik let pečlivě staral, čin spáchal v silném rozrušení. Kotalovi hrozilo patnáct až dvacet let vězení nebo výjimečný trest.

Muž už nezvládal péči o svou ochrnutou a bezmocnou manželku a její stárnoucí nemocnou matku. O ženu se staral od roku 2014, kdy jí po krvácení do mozku ochrnuly všechny končetiny. Když se začal zhoršovat i zdravotní stav tchyně, situace na profesionálního řidiče autobusu dopadla s plnou tíží. Vyhrotila se poslední měsíc, kdy onemocněl i on.

Podle obžaloby se tragédie odehrála loni 16. dubna. Nejprve udusil igelitovým sáčkem tchyni a krátce nato stejným způsobem manželku. U soudu vypověděl, že poté chtěl spáchat sebevraždu, to už ale neudělal.

Podobný případ vyšetřovali nedávno kriminalisté v Olomouckém kraji. V Prostějově tam podle nich loni v červnu zabil sedmasedmdesátiletý muž svou vážně nemocnou manželku. K činu se muž přiznal hned po zadržení, ženu udusil. Motivem zřejmě byl špatný zdravotní stav jeho o tři roky mladší ženy, se kterým se nedokázal smířit. Senior s policisty od počátku vyšetřování aktivně spolupracoval. Vzhledem k tomu kriminalisté nežádali, aby byl umístěn do vazby. V lednu jej navrhli obžalovat z vraždy.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, vražda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.