pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Bytová výstavba v kraji dál klesá. Rok 2017 byl rekordní

Bytová výstavba v Olomouckém kraji klesá i letos. Za první tři měsíce byla v kraji zahájena stavba 615 bytů, kterých bylo v meziročním srovnání o 16 procent méně. Informaci jsme získali z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni bytová výstavba v Olomouckém kraji po rekordním růstu v roce 2017 vykázala patnáctiprocentní pokles.

Nejvíce se staví bytů, následují rodinné domy

Hlavní část bytů dělníci letos od ledna do března začali v Olomouckém kraji stavět v bytových domech (283), za kterými následují rodinné domy (172), nástavby, přístavby a vestavby k domům (97), stavebně upravené nebytové prostory (28), nebytové budovy (25) a domovy či penziony pro seniory (10).

V prvním letošním čtvrtletí byla v Olomouckém kraji dokončena stavba 527 bytů, kterých bylo ve srovnání s rokem 2017 bezmála o 40 procent více. Hlavní část postavených bytů připadla na rodinné a bytové domy.

Bytová výstavba v Olomouckém kraji loni po rekordním růstu v roce 2017 vykázala patnáctiprocentní pokles. V kraji byla v roce 2018 zahájena stavba 2043 bytů, více než polovina z nich připadla na Olomoucko.

V celé České republice se předloni začalo stavět 31 tisíc bytů

Předloni v Olomouckém kraji začala výstavba 2413 bytů, jejichž počet byl ve srovnání s rokem 2016 o 74 procent vyšší. V celém Česku byla v roce 2017 podle statistiků zahájena stavba 31.521 bytů, meziročně jich bylo o 15,8 procenta více.

Naopak v roce 2016 bytová výstavba v Olomouckém kraji zaostávala za rokem 2015. V regionu byla tehdy zahájena stavba 1386 bytů, což bylo meziročně o 5,6 procenta méně. Ve srovnání s ostatními kraji to byl druhý nejvýraznější pokles.

Bytová výstavba ožila v Olomouci

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní staví či připravuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu v Olomouci.

Nový impulz dal bytové výstavbě v kraji projekt společnosti Sochorova stavební, která na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Přes 200 bytů bude v domech, které nedaleko historického centra Olomouce postupně postaví developerská skupina SMC Development. Bytové domy budou součástí nové městské čtvrti Šantovka, v níž už bylo vybudováno stejnojmenné nákupní centrum. V Olomouci-Neředíně je připravována stavba 40 domů s 336 byty.

Více než 200 bytů plánuje do konce roku ve dvou etapách postavit v areálu bývalých sladoven a mrazíren poblíž centra Olomouce developerská společnost Link City Centrum NS.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, byty, stavby, Olomoucký, 1. čtvrtletí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.