úterý 19. března 2024 Josef

Omezte sekání trávy, zní z ministerstva. V Olomouci se bude sekat méně

Delší vegetace lépe zadržuje vláhu a pomáhá biodiverzitě. Proto jak obcím, tak jednotlivcům doporučujeme omezit počet sečí a nechat trávu růst. Toto prohlášení vydalo 9. května 2019 ministerstvo životního prostředí. Zjišťovali jsme, jak se k omezení počtu takzvaných sečí staví město Olomouc.

Zeleň v parcích obhospodařuje Flora, mimo parky technické služby

Technické služby města Olomouce se starají o zelené plochy mimo městské parky, tedy zejména o sídlištní zeleň, zeleň v centru a jeho okolí a v těchto lokalitách je podle Milana Štarnovského z technických služeb větší omezení počtu sečí problematické, podle něj zejména z estetických důvodů. Osobně považuje za vhodné snížit počet sečí právě ve zmíněných parcích. Zeleň v olomouckých parcích obhospodařuje Výstaviště Flora Olomouc.

Snahu obnovit zastoupení hmyzu v trávnících vnímám jako prospěšnou

„Obecně snahu obnovit zastoupení hmyzu v trávnících vnímám jako prospěšnou, je však důležité si také uvědomit, že trávníky, které v současnosti v našem městě máme, jsou většinou druhově velmi slabé s převahou plevelných trav. Pokud bychom chtěli mít travnaté plochy v podobě lučních porostů, bylo by potřeba tyto plochy nejprve znovu založit, protože výskyt určitých druhů hmyzu je většinou vázán na určitý rostlinný druh,“ uvádí Milan Štarnovský za Technické služby města Olomouce.

Podle něj je však také potřeba vzít v úvahu každoroční spěch na posečení travnatých ploch ze strany alergiků, případně kvůli hrozícímu přemnožení klíšťat.

Na vytipovaných místech bude počet sečí snížený

Město Olomouc má podle mluvčí magistrátu Radky Štědré v městských parcích vytipované plochy, kde se zakládají kvetoucí luční porosty, na kterých bude skutečně snížený počet sečí, a to na dvě během roku. „Do budoucna plánujeme navýšení těchto ploch ve vytipovaných částech města, kterou jsou veřejností méně užívané, to znamená i na veřejných prostranstvích a mimo historické parky,“ dodává Radka Štědrá.

Podle odborníků však na většině území Olomouce převládají bylino-travnaté plochy, které neobsahují jen jednoděložní trávníky, ale i dvouděložné byliny, které zde vyrostly většinou v důsledku častých rozkopávek inženýrských sítí (jako původně polní plevelné byliny navezené společně s ornicí).

Právě tyto rostliny pak hlavně v létě jako jediné přežívají a zamořují místa, kde dříve rostl trávník. Bez odstranění květů těchto vytrvalých rostlin, které nezajistí až tak účinně zadržení vody v půdě, by město přišlo o mnohem více kvalitních vegetačních ploch, které jsou schopné po krátkém deštivém počasí opět zregenerovat a ozelenit se.

Počet sečí je jen orientační

„Pro letošní rok bylo předjednáno celkem pět sečí za celou vegetační dobu. Pokud bude vývoj počasí velmi nepříznivý, to znamená suchý, jsme připraveni stejně jako vloni pozastavit seče, případně celou seč vynechat,“ uvedla Jitka Štěpánková z oddělení městské zeleně magistrátu. Právě toto oddělení magistrátu určuje orientační počet sečí.

K takzvaným sečím jsou pracovníci technických služeb operativně vysíláni na základě průběžného monitorování situace v lokalitách, kde je již tráva vyšší. Termíny sečí jsou v Olomouci stanoveny pouze předběžně a podle mluvčí města se mohou v průběhu roku změnit podle aktuálních klimatických podmínek a stavu vegetace.

Foto Aneta Koňárková

Štítky tráva, seče, sucho, parky, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.