čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Do letošní Noci kostelů se zapojí i kostel ve Staré Vodě na Libavé

Do letošní Noci kostelů, která připadá na 24. května, se v Olomouckém kraji poprvé zapojí také kostel ve Staré Vodě na Libavé, barokní kaple na hradě Bouzově či kostel v Jesenci, informoval dnes mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Při této akci, jejímž cílem je veřejnosti otevřít kostely netradičním způsobem, se v olomoucké arcidiecézi zapojí 230 kostelů, kaplí a modliteben. „Mnohé z přihlášených objektů jsou po deseti letech trvání Noci kostelů otevřeny vůbec poprvé jako například kostel ve Staré Vodě ve vojenském prostoru Libavá, který byl poničen vojáky a znovu opravený, dále barokní kostel v Jesenci od stavitele Santiniho Aichla nebo hradní kaple na hradě Bouzov," uvedl arcidiecézní koordinátor Noci kostelů Luboš Nágl. V Olomouckém kraji si návštěvníci budou moci prohlédnout i vzácné raně gotické fresky v kostele v Mostkovicích.

V Olomouci a blízkém okolí zástupci arcibiskupství doporučují navštívit také kapli ve fakultní nemocnici, veřejnosti neznámou kapli v azylovém domě Samaritán či kapli v klášteře premonstrátek na Svatém Kopečku a v klášteře sester klarisek ve Šternberku. V celém olomouckém okrese budou dveře otevřené u 43 kostelů.

Jen v Olomouci to bude celkem 29 objektů, mezi nimi například biskupská kaple s vystaveným unikátním dílem, takzvaným Chlebovým Kristem, anebo neexistující kostel sv. Petra a Pavla, zbořený v 18. století a vyznačený v půdorysu na nádvoří děkanátu Filozofické fakulty UP," doplnil Gračka.

Na Prostějovsku budou moci lidé zavítat do 27 kostelů, kaplí či modliteben. V Prostějově bude návštěvníkům k dispozici 13 objektů, u některé z nich jsou naplánovány i doprovodné akce. V kostele sv. Cyrila a Metoděje začne v 17.00 inscenace Hana podle románu Aleny Mornštajnové v podání Francouzského divadla při místním Cyrilometodějském gymnáziu. V Husově sboru se chystá přednáška s názvem Ježíšův smysl pro humor podle kanonických evangelií.

Na Přerovsku se do akce zapojí 19 kostelů a kaplí; v Hranicích bude otevřena jediná původní vojenská kaple v ČR, kaple sv. Barbory v kasárnách generála Zahálky. V Přerově návštěvu některých objektů doprovodí koncert, přednáška či biblické tance. Na Šumpersku bude lidem k dispozici 16 církevních objektů, dodal Gračka.

Autoři | Foto ado.cz

Štítky Noc kostelů, kultura, historie, náboženství, kostel

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.