pátek 29. března 2024 Taťána

Ve šternberské nemocnici nově zajišťují péči o předčasně narozené děti

Zdravotníci Nemocnice Šternberk nově zajišťují péči o dříve narozené děti od ukončeného 34. týdne těhotenství. Rodičky, které dříve musely jezdit do specializovaných perinatologických center, tak budou mít o starost méně. Změnu umožnila investice do nového speciálního vybavení, které přišlo nemocnici na 1,5 milionu korun.

„Nově zajišťujeme porody od ukončeného 34. týdne těhotenství, přičemž dříve se u nás rodily miminka od 38. týdne. Důvodem je pořízení nových přístrojů, především nového hybridního inkubátoru a dechové podpory Vapotherm. Díky těmto přístrojům jsme výrazně zlepšili možnosti stabilizace novorozenců s poruchou poporodní adaptace ať už donošených či lehce nezralých. Letos se narodilo ve Šternberské nemocnici předčasně již přes 30 miminek,“ říká primářka dětského oddělení Nemocnice Šternberk Renáta Klosová s tím, že cílem zdravotníků je maximální snaha o zlepšení komfortu péče o zralé fyziologické novorozence od narození až po propuštění z novorozeneckého oddělení.

„Miminka narozená těsně po 34. týdnu s dobrou časnou poporodní adaptací mají možnost prožít první minuty svého života jako donošení novorozenci včetně bondingu, režimu rooming in s maminkou či oběma rodiči,“ doplnila primářka.

Počet nedonošených dětí se zvyšuje 

Zdravé těhotenství trvá 38 až 42 týdnů. Pokud se dítě narodí před 37. týdnem, je považováno za předčasně narozené. V současné době se odhaduje, že během jednoho roku se v Česku narodí předčasně asi devět tisíc dětí. Před patnácti lety to bylo každé dvacáté dítě a nyní to vychází zhruba na každé dvanácté. Podle odborníků je to dáno především vyšším věkem rodiček, stoupajícím počtem umělých oplodnění a také vícečetných gravidit. Roli může hrát i nemocnost maminky, nebo také životní prostředí a stres.

Novorozenecké oddělení Nemocnice Šternberk před časem získalo tři nové moderní přístroje – inkubátor, resuscitátor a dechový přístroj. Vysoce kvalitní a velmi potřebné přístroje, které nahradily starší typy, přišly celkem na 1,5 miliónu korun. „Tyto přístroje nám zvýšily kvalitu poskytované péče o narozená miminka,“ uvedla Klosová. Ročně se ve šternberské nemocnici narodí okolo 1100 miminek, přičemž tyto přístroje se využívají zhruba u deseti procent novorozenců.

Tisková zpráva | Foto Nemocnice Šternberk

Štítky porodnice, nemocnice, Šternberk, perinatalogie, děti

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.