sobota 4. května 2024 Květoslav

Obrazárna Muzea umění je uzavřena. Důvodem je technický problém

Muzeum umění v Olomouci muselo tento týden zavřít část jedné ze svých největších expozic nazvanou Století relativity, která se nachází v Obrazárně. Důvodem je vlhkost, která se projevila zřejmě v souvislosti se současnými silnými dešti. Výstavní prostory v Obrazárně, kde jsou prezentovány nejvýznamnější výtvarné tendence od konce druhé světové války až do závěru 20. století, jsou uzavřené do odvolání. Na odstranění problémů se pracuje, řekl dnes mluvčí muzea Tomáš Kasal.

„Obrazárnu jsme uzavřeli z technických důvodů a to kvůli problémům s deštěm, objevila se tam vlhkost. Má to zřejmě souvislost se současným počasím, nyní se to snažíme odstranit. Zavřená je od úterka pouze jedna část výstavy, i nadále je přístupná její první část mapující umění z první poloviny 20. století, která se nachází v podkroví muzea v Mansardě. Zatím nedokážeme říci, kdy to bude opraveno," uvedl mluvčí muzea.

Vystavená cenná díla potíže nezasáhly, problémy se nedotkly ani dalších výstav muzea. Přístupné zůstávají výstavy Václava Ciglera, maďarské akční umění i výstava mapující dílo Miroslava Šnajdra staršího.

Expozici Století relativity, která je vlajkovou lodí Muzea moderního umění, otevřelo muzeum po dvouměsíční obnově znovu letos v březnu. Výstava je umístěna ve dvou patrech Muzea moderního umění, představuje to nejlepší z českého moderního výtvarného umění 20. století. Vystaveny jsou obrazy, plastiky a kresby z bohatých sbírek muzea, z nichž některá se dočkala své výstavní premiéry. Expozice byla otevřena v listopadu 2013, jen loni ji navštívilo přes 52 tisíc návštěvníků.

Silné deště způsobily problémy i na jiných místech, například v Olomouci v úterý zaplavila voda ulici Dolní novosadská. Kvůli vydatným dešťům musejí také obyvatelé zhruba dvou desítek obcí nedaleko Teplic nad Bečvou na Přerovsku převařovat pitnou vodu ze skupinového vodovodu Záhoří. Důvodem je možné znečištění zdroje vody v okolí řeky Bečvy.

Autoři | Foto Facebook ArtCoMe

Štítky ČR, počasí, muzea, výtvarné, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.