úterý 16. dubna 2024 Irena

Počet turistů v Olomouckém kraji byl v roce 2018 rekordní. Láká Flora, zoo a Jeseníky

Rodinné stříbro Olomouckého kraje opět nabylo na hodnotě. Region se totiž dočkal dalšího nárůstu turistického ruchu. Vloni se v něm ubytovalo zhruba 700 tisíc návštěvníků.

Je to největší číslo za posledních sedm let, kdy se návštěvnost kraje začala sledovat podle nové metodiky. Hejtmanství podporuje rozvoj turistiky několika dotačními programy a jako první v Česku například začalo vyhlašovat ceny cestovního ruchu.

Nejde jen o to, že k nám přijelo více návštěvníků, statistiky nás těší i proto, že tu také častěji přenocovali. Počet nocí, které zde strávili, stoupl meziročně o sto tisíc. Je to hlavně zásluha lidí, kteří v turistickém ruchu pracují,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

V průměrném počtu přenocování zaujímá Olomoucký kraj v celorepublikovém žebříčku třetí místo za Karlovarskem a Zlínským krajem. Ze zahraničních hostů do našeho regionu nejčastěji míří Slováci, Poláci a Němci. V porovnání s rokem 2017 vloni ubylo turistů z Ruska, kterých dorazilo o 2 600 méně.

O čtyři procenta narostl v roce 2018 počet lidí, kteří využili lázeňská zařízení v Olomouckém kraji (60 510 osob) a pětinový nárůst zaznamenala kongresová turistika. Ve srovnání s rokem 2012 se téměř zdvojnásobil zájem o kempování na 33 349 hostů.

Hejtmanství investuje do podpory cestovního ruchu milióny korun ročně. Peníze jdou například do rozvoje infrastruktury a na propagaci turistických atraktivit.

„Mezi turisticky nejoblíbenější místa patří výstaviště Flora v Olomouci a Zoo Olomouc. Floru vloni navštívilo 371 307 lidí a do zoologické zahrady se vypravilo více než 357 tisíc návštěvníků. Obrovský zájem zažívají také Jeseníky, například unikátní elektrárna Dlouhé Stráně je doslova hitem,“ uvedl krajský zastupitel pro cestovní ruch Vladimír Lichnovský.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky turismus, Olomoucký kraj, turisté, cestovní ruch

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.