čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Soutěž Moravského divadla vyhrála hra Samet. Diváci ji uvidí na podzim

Moravské divadlo v Olomouci uvede v listopadu v souvislosti s letošním 30. výročím sametové revoluce hru Samet od Michaely Křivánkové. Původní dramatický text této studentky vybrala odborná komise v soutěži, kterou vyhlásilo divadlo na začátku letošního roku. Přihlásilo se do ní se svými texty 12 studentů vysokých a středních škol. Komise se také rozhodla udělit čestné uznání Petru Erbesovi za text s názvem Tři smrti Martina Šmída. Oba tituly plánuje uvést soubor činohry v polovině listopadu.

„Překvapilo nás množství textů, které nám studenti zaslali, a také skutečnost, že zájem byl nejen ze strany vysokoškoláků, ale také středoškoláků," řekl ředitel Moravského divadla David Gerneš. Podle uměleckého šéfa činohry Romana Vencla měli odborníci na výběr hned z několika různých stylů, forem a inscenačních nápadů. „Díky téhle soutěži jsme dostali jasný signál, že alespoň části dnešních studentů není lhostejné, co se děje v naší společnosti, a že si uvědomují, jak podstatné je poučit se z historie a vyvarovat se tomu, abychom dopustili její případné opakování," podotkl Vencl.

Komise, v níž vedle ředitele divadla a šéfa činohry zasedla též dramaturgyně Michaela Doleželová nebo členka činohry Ivana Plíhalová, nakonec za vítězný zvolila text absolventky Gymnázia Arabská v Praze Michaely Křivánkové s názvem Samet. „Nejlépe splnil naše zadání ve smyslu přiblížení událostí roku 1989 dnešním studentům," shrnul ředitel Gerneš. Kromě vítěze se komise rozhodla vyhlásit ještě držitele čestného uznání, jímž se stal Petr Erbes, student režie - dramaturgie na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. „Jeho text Tři smrti Martina Šmída s podtitulem Dokumentární klauniáda je umělecky velmi zajímavý a líbil se nám natolik, že jsme se rozhodli uvést jej v podobě scénického čtení," doplnil Gerneš.

Speciální divadelní projekt, který má přiblížit zásadní okamžik novodobých českých dějin studentům středních škol, chystá Moravské divadlo pod záštitou Olomouckého kraje jako připomínku 30 let od sametové revoluce. Oba tituly plánuje soubor činohry uvést během Noci divadel v sobotu 16. listopadu, o režisérovi a hereckém obsazení se momentálně jedná.

Autoři | Foto Michal Maňas [Public domain]

Štítky ČR, divadlo, historie, Olomouc, 1989

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.