pátek 29. března 2024 Taťána

PŘEHLED: Podívejte se, jak je na tom kvalita vody v nádržích v našem regionu

Bez obav mohu v těchto parných dnech vyrazit lidé k Plumlovské nádrži u Prostějova. Voda je tam podle hygieniků čistá a lidem žádné zdravotní problémy při koupání nehrozí. Také na druhé sledované koupací ploše, na štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce, je voda před prázdninovou sezonou bezproblémová, řekla dnes ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská. Kvůli pěknému počasí otevřela v kraji také řada koupališť.

Poděbrady jsou dlouhodobě v pořádku

„Vodní nádrž Plumlov má podle odběrů z pondělí vodu vhodnou ke koupání stejně jako koupací oblast Poděbrady, kde krajská hygienická stanice odebírá vzorky jednou za měsíc. Tam jsme první vzorek odebírali 20. května. Na Plumlově sledujeme jakost vody jednou za 14 dní. Četnost vzorkování může být měněna v závislosti na aktuální situaci," uvedla Čehovská.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za osvěžením lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže.

Na Plumlově bývají problémy i přes nákladnou rekonstrukci

Problémy se naopak vyskytují na Plumlově a to i přesto, že přehrada prošla před šesti lety rekonstrukcí, při níž Povodí Moravy její dno s velkými náklady vyčistilo. V roce 2017 zde hygienici vyhlásili kvůli vysoké koncentraci sinic zákaz koupání už v první polovině srpna, zrušen byl na začátku září. Loni se v Plumlovské přehradě kvalita vody zhoršila na konci července a odborníci doporučovali lidem, aby se po koupání osprchovali. Na začátku srpna ji hygienici označili za nevhodnou ke koupání a situace se pak do konce prázdnin nezlepšila.

Otevírají i koupaliště

Na letní počasí zareagovala v Olomouckém kraji také řada koupališť. Například olomoucký bazén otevřel venkovní areál v sobotu, ještě o den dříve byl v provozu prostějovský akvapark Koupelky. Osvěžit se již několik dní mohou lidé také na koupališti ve Šternberku na Olomoucku. „Máme otevřeno od 1. června. První dny byly slabší, ve středu tady bylo už kolem 60 až 80 lidí. Voda je celkem teplá, má už kolem 23 stupňů. Otevřeno bude v závislosti na počasí," řekl dnes správce koupaliště Jaroslav Vyhnánek.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.