čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Konec RoundUpu v Olomouci? Může jej nahradit horkovzdušná plečka

Komise Životního prostředí se zabývala otevřeným dopisem k problematice využívání přípravku RoundUp v Olomouci. Dopis byl adresován Výstavišti Flora, a.s., Technickým službám města Olomouce, a.s., Komisi životního prostředí města Olomouce a Radě města Olomouce. Olomoucká veřejnost dopis sepsala proto, že jí vadí používání přípravku RoundUp. Jeho základní složkou je chemická látka, kterou Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní.

„Žít město, žít park, žít Olomouc“

Dopis v následujícím znění sepsala olomoucká veřejnost a 30. května ho její zástupci odeslali příslušným instutucím. Neformálně můžete svůj podpis stále připojit v diskuzi na facebookové události s názvem Otevřený dopis k využívání přípravku Roundup v Olomouci.

Vážení radní, vážené členky, vážení členové Komise životního prostředí, vážené zástupkyně, vážení zástupci městských akciových společností Výstaviště Flora a Technické služby,

my, obyvatelé Olomouce, rodiče malých dětí, sportovci, pejskaři, lidé rozličných zájmů a věku, které spojuje starost o kvalitu městského prostoru, zdraví a životní prostředí, se na vás obracíme silně znepokojeni faktem, že na území našeho města dochází k aplikaci zdraví škodlivého přípravku RoundUp.

V názorovém souladu s peticí, která již v této záležitosti vznikla a kterou plně podporujeme, se přidáváme se svým kritickým hlasem. Riziko dlouhodobých negativních účinků přípravku nebylo dosud uspokojivě vyvráceno, v současné době existují funkční alternativy, kterými lze RoundUp v péči o městskou zeleň a plochy nahradit. Příkladem v českém kontextu může být město Brno, které ve svých městských parcích programově omezuje používání herbicidů již od roku 2012.

Parky a zelené plochy považujeme za velkou přednost Olomouce. Jsme přesvědčeni, že jakožto město květinové, které na městské zeleni chce stavět svou značku, máme jít příkladem a od aplikace karcinogenního přípravku systémově upustit a to i přesto, že jeho užití česká legislativa nezakazuje.

Věříme, že Olomouc má na to vydat se cestou šetrnou, progresivní a etickou. V tomto ohledu považujeme za důležité zmínit, že návrh pana provozního náměstka Výstaviště Flora ing. Zdeňka Šupa informovat občany o aplikaci RoundUp cedulkami považujeme sice za vstřícné, nikoli však dostačující řešení.

Apelujeme na vás, abyste zvážili existující alternativy a zahájili k tématu otevřenou diskuzi, na úrovni politické, odborné i občanské. Diskuzi, jejímž cílem bude vyřešit situaci tak, abychom my i vy mohli bez obav o zdraví své i svých blízkých žít město, žít park, žít Olomouc.

„Na základě odeslání dopisu jsme byli přizváni na úterní jednání dozorčí rady Výstaviště Flora, a.s. Jsme rádi, děkujeme za prostor, kterého se nám dostane, a těšíme se na konkrétní informace o způsobu a rozsahu využívání přípravku v parcích," píší na svém facebooku organizátoři iniciativy.

Pokud dojde k omezení používání glykofosfátu, bude potřeba nové vybavení

Komise Životního prostředí se podle mluvčí města Olomouce Radky Štědré otevřeným dopisem k problematice používání glykofosfátu ve veřejné zeleni a na veřejných prostranstvích města zabývala. „Dohodla se na tom, že bude prosazovat, aby se stanovila pravidla pro používání glykofosfátu na území města. Pokud se přistoupí k omezení používání těchto prostředků, je potřebné akciové společnosti, které se údržbou města zabývají, posílit v technickém vybavení, v takovém případě se jedná zejména o takzvané horkovodní párové plečky," uvedla mluvčí.

Rada města může žádat příslušné odbory o finanční analýzu

Komise pro životní prostředí zároveň podle mluvčí města doporučila Radě města Olomouce, aby se otevřeným dopisem zabývala. Rada města Olomouce může na základě doporučení pověřit příslušné odbory města, které zadávají údržbu veřejných prostranství, aby předložily analýzu finanční náročnosti opatření minimalizujících použití glykofosfátů.

Flora vyhodnocuje účinnost horkovzdušné plečky

„Analýza bude následně zpracována na základě podkladů a zkušeností akciových společností zajišťujících údržbu," uvedla Radka Štědrá. Například Výstaviště Flora již dostalo za úkol od představenstva tuto analýzu provést, v současnosti se vyhodnocuje účinnost zapůjčených strojů (horkovzdušné plečky).

Foto Ivo Spisar, Magistrát města Plzně

Štítky RoundUp, otevřený dopis, horkovzdušná plečka, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.