pátek 29. března 2024 Taťána

Muzeum umění otevře výstavu o biskupu Karlovi. Vybudoval třeba kroměřížskou květnou zahradu

Muzeum umění v Olomouci otevře největší letošní výstavní projekt, který je zasvěcen osobnosti biskupa Karla z Lichtensteinu–Castelcorna. Nejvýznamnějšímu mecenáši umění a architektury ve střední Evropě 17. století se muzeum výjimečně věnuje hned na dvou místech – v olomouckém Arcidiecézním muzeu a v Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Výstava nese název Za chrám, město a vlast, v Kroměříži bude otevřena ve čtvrtek, v Olomouci o den později, řekli dnes novinářům zástupci muzea.

Projekt představuje biskupa z různých pohledů. Biskup stál za stavbami rezidencí v řadě moravských měst, vybudoval kroměřížskou Květnou zahradu. Shromáždil také cenné sbírky grafik, mincí, knih, hudebnin a obrazů, včetně světoznámého Tizianova díla Apollo a Marsyas, které je ve sbírkách olomouckého arcibiskupství. „Po třicetileté válce pozvedl Moravu kulturně i hospodářsky na evropskou úroveň. Nelze však opomenout, že v době jeho episkopátu také postihly velkolosinské panství čarodějnické procesy," uvedl jeden z kurátorů výstavy Miroslav Kindl.

Olomoucká část expozice se věnuje biskupově osobnosti, připomíná jeho mládí, studia i kariéru. Návštěvníky provede prostřednictvím popisků sám biskup Karel jako poutník z jiného času. "Představí umělce, kteří pro něj tvořili, i agenty, které využíval pro nákupy nejen uměleckých děl, ale i mnoha dalších věcí, například ovocných stromů, vzácných parfémů či alchymistických přípravků. Byl totiž mužem mnoha zájmů," podotkl Kindl. „Vyzná se také z toho, proč nezarazil čarodějnické procesy a vydal inkvizici i jednoho ze svých lidí, děkana Kryštofa Aloise Lautnera," dodal kurátor.

V kroměřížské galerii Zámecké obrazárny i na dalších místech zámeckého areálu poznají návštěvníci biskupa Karla jako náruživého stavebníka a mecenáše. Výstava připomene významné architekty té doby. „Hlavním biskupovým spolupracovníkem na tomto poli byl italský architekt Giovanni Pietro Tencalla, který vytvořil rovněž návrhy významných sakrálních staveb  Svatého Kopečku, Staré Vody, premonstrátské kanonie Hradisko. Výstava představí také dobové vybavení rezidencí jako nábytek, obrazy či zbroj," doplnil mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Výstava Za chrám, město a vlast je součástí stejnojmenného projektu podpořeného z grantového programu ministerstva kultury. Čtyřletý výzkum odborníků z Muzea umění Olomouc, Univerzity Palackého v Olomouci a Masarykovy univerzity v Brně vyvrcholí právě touto výstavou, která potrvá na obou místech do konce září.

Tisková zpráva | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky muzeum, výtvarné, Olomouc, Kroměříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.