sobota 20. dubna 2024 Marcela

V sobotu to vypukne. Na trať jubilejního desátého ročníku olomouckého půlmaratonu se postaví 10 tisíc běžců

Mattoni 1/2Maraton Olomouc, závod oceněný IAAF Road Race Gold Label, slaví desáté narozeniny. Velké výročí oslaví příjezdem evropských běžeckých hvězd, které by měly zařídit kvalitní show. Olomoucký závod je šestým závodem RunCzech sezony a třetím v rámci série EuroHeroes Challenge, která jde do své druhé poloviny.

Na startu nebude chybět Ital Yassine Rachik. Pětadvacetiletý závodník, který vzal seriál velmi vážně a navíc se na něj velmi kvalitně připravil. Na dvou předchozích půlmaratonech v Karlových Varech a Českých Budějovicích se odpoutal od všech soupeřů a zvítězil v obou případech v nových evropských rekordech závodu. A podobné představení chystá i teď. „Jsem hrozně moc rád, že tady mohu startovat. Chtěl bych atakovat čas jedné hodiny a dvou minut. Závody v České Republice jsou pro mě skvělá příprava pro světový šampionát v Dauhá,” uvedl na dnešní tiskové konferenci Rachik.

Devátý muž letošního Londýnského maratonu a obdivovatel legendárního krajana Stefana Baldiniho se v EuroHeroes Challenge zhlédl a věří, že může urvat i třetí vítězství po sobě. „Stefano Baldini je jedna z největších běžeckých legend, rád bych se k němu jednou přiblížil. Cítím, že díky tomuhle projektu bych se mohl dostat do popředí světové atletiky. Vítězství v EuroHeroes Challenge je pro mě velká výzva. Věřím, že svoje vedení dotáhnu do vítězného konce,” dodal.

Mezi elitními ženami chce stejný skalp získat moldavská vytrvalkyně Lilia Fisikovici. Nejlepší tamní běžkyně prozatím neměla žádnou soupeřku a zkušeným tempem i taktikou si dokázala pohlídat vítězství jak na Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary, tak také na Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice. Soupeřku by však měla najít ve výborné britské závodnici Stephanie Twell – olympioničce a ženě, která má medaili také z Her Commonwealthu.

Stephanie Twell je šťastná, že Evropané mají konečně možnost vyhráva. „Díky EuroHeroes Challenge tak máme možnost bojovat o stupně vítězů. To mě ohromně motivuje. Na trati se můžeme utkat s elitními mužskými závodníky, i to posouvá naše výkony. Jsem za tuhle příležitost moc ráda a přijela sem tu bojovat o skvělý čas,” konstatovala Stephanie Twell.

Velkou motivaci má v jubilejním moravském závodu jeden z nejlepších Čechů posledních let Jiří Homoláč. Ten bude chtít vrátit minulé porážky Vítu Pavlištovi, který ho pokořil jak na Volkswagen Maratonu Praha, tak i na závodu v Českých Budějovicích. „V posledních týdnech jsem se necítil vůbec dobře a výsledky tomu odpovídaly. V Českých Budějovicích mě trápila silná alergie a velkou část závodu jsem se trápil. Teď cítím, že se mi vrací forma a mohu bojovat s Vítkem a dalšími skvělými českými běžci o triumf na olomouckém 1/2Maratonu,” míní Homoláč.

Narozeninový závod ozdobí svou účastí i domácí závodnice a legenda českého běžeckého sportu Petra Kamínková. Zkušená vytrvalkyně, kterou předchází pověst sedmnáctinásobné mistryně Česka v různých běžeckých disciplínách, tu poběží podesáté a na bitvu s ostatními tuzemskými závodnicemi se velice těší. „Patnáct let jsem závodila v zahraničí, třetím rokem jsem vesměs doma, takže mi velké závody chybí. O to víc se těším na každý závod RunCzech. Krásně jsem si to užila a v Karlových Varech a teď se těším na ten náš olomoucký,” dodala Petra Kamínková.

Olomouc byla prvním RunCzech závodem mimo území Prahy a je jednou z nejoblíbenějších zastávek v kalendáři i pro prezidenta RunCzech Carla Capalba. „Když jsme tady před deseti lety začali, tak mi místní lidé tvrdili, že Olomouc je filosofické město, kde lidé tolik nesportují. Nebyla to pravda. V Olomouci máme každoročně největší počet závodníků, a zároveň v ulicích je podporuje největší počet fanoušků. Vážíme si každého, kdo naše závodníky povzbuzuje a doufáme, že si tento jubilejní závod v sobotu pořádně užijí,” uzavřel Carlo Capalbo.

Tisková zpráva

Štítky půlmaraton, běh, závod

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.