čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Do Olomouce přijede stovka studentů z celého světa. Budou se učit česky

Čeština je jeden z nejtěžších jazyků na světě a o prázdninách se do školy nechodí – ani kombinace těchto tvrzení jen tak neodradí nadšené a zapálené studenty všech věkových kategorií a všech jazykových úrovní, kteří i letos zamíří do Olomouce, aby se tu v horkých letních měsících učili česky. Přípravy Letní školy slovanských studií FF UP, která bude probíhat od 20. července do 18. srpna, jsou v plném proudu a účastníci 33. ročníku se mají na co těšit.

„Dopolední intenzivní výuka češtiny i odpolední přednášky, semináře a workshopy budou nově probíhat ve zrekonstruovaných prostorech filozofické fakulty Univerzity Palackého. Studentům tak budou k dispozici moderně vybavené učebny, klidné studovny, odpočinková zóna propojená s parkánovými zahradami nebo nově provozované univerzitní bistro. Novinkou tohoto ročníku je i navázání spolupráce s univerzitními studentskými spolky. V kooperaci s nimi jsme pro naše letněškolské studenty připravili například cyklozávod po olomouckých památkách, divadelní a pohybový workshop či dílnu o české poezii,“ popisuje ředitelka letní školy Pavla Poláchová.

Kromě výuky a doprovodného vzdělávacího programu dále účastníky čeká také filmový klub, tradiční folklórní večer za doprovodu cimbálové muziky, bohatá nabídka volnočasových sportovních aktivit i víkendové výlety do jiných moravských měst. „Naši studenti tak na letní škole poznávají nejen jazyk, ale také českou kulturu a životní styl obecně. Desítky z nich se sem na letní školu pravidelně a s oblibou vracejí, protože i když se učí, je to pro ně příjemný způsob, jak strávit léto v České republice, v krásné Olomouci, a zároveň si zlepšit češtinu a získat nové přátele,“ doplňuje Poláchová.

Minulý rok se olomoucké letní školy zúčastnilo 97 studentů z 24 zemí a organizátoři s nadšením čekají, kolik zájemců o český jazyk se do hanácké metropole sjede toto léto. „Vypadá to, že jich tentokrát bude více než 100 a my doufáme, že nejeden z nich bude moci říct, že ‘letní škola v Olomouci byla nejlepší zážitek během pobytu v ČR’, jak napsala naše japonská studentka Júki,“ uzavírá Poláchová.

Tisková zpráva

Štítky škola, jazyk, čeština, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.