čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Divadlo na cucky na Dolním náměstí v Olomouci otevřelo knihovnu a rozhlasový koutek

Divadlo na cucky, které má za sebou třetí sezonu na nové scéně na Dolním náměstí v Olomouci, otevřelo ve svých prostorách novou knihovnu i rozhlasový koutek. Nová relaxační zóna rozšířila nabídku divadla, které sídlí v bývalé prodejně elektra. Úpravy prostor, na které se skládali lidé ve veřejné sbírce, stále pokračují, informoval mluvčí divadla Zdeněk Vévoda.

„Návštěvníci Divadla na cucky mohou kdykoliv přes den usednout do nového meziprostoru za pokladnou, který jsme vybavili knihovnou a poslechovým zařízením. Najdou zde vybrané čtivo o současném umění, veřejném prostoru i kreativních průmyslech, tedy o tématech, která hýbou společností nebo kterým se dlouhodobě věnujeme," uvedl ředitel divadla Jan Žůrek.

Divadlo knihovnu vybudovalo mimo jiné ve spolupráci s platformou Kreativní Olomouc, která se snaží zvyšovat povědomí a zájem veřejnosti o kulturně-politické otázky. K tomu má sloužit také nová veřejná tematická čítárna s publikacemi a periodiky z oblasti umění a kultury. Čítárna bude nabízet volně ke čtení jak odborné publikace, tak časopisy nebo praktické příručky. „Do budoucna bychom rádi skrze čítárnu také zviditelnili činnost olomouckých nakladatelství a autorů," popsala koordinátorka projektu Kreativní Olomouc Magdalena Petráková.

V rozhlasovém koutku návštěvníkům divadlo nabídne nahrávky z produkce Českého rozhlasu Olomouc. Na jeho zařízení se podílela i samotná stanice. „Ze spousty našich aktivit prezentujeme v rozhlasovém koutku Divadla na cucky takzvané minutové hry a hanáckou rubriku Plk na nedělo. V obou případech mají nejen všichni autoři a herci, ale i vlastní příběhy a témata silnou vazbu na olomoucký region," uvedl ředitel Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

Divadlo na cucky existuje 16 let a začínalo v Domě armády, v roce 2013 našlo stálé sídlo ve Wurmově ulici. Nevyhovující prostory byly důvodem pro hledání nové scény. Vznikla na místě bývalé prodejny elektra, v domě soukromého majitele na Dolním náměstí. Na přestavbu prostor pro účely kulturního centra přispěli i dárci, ve veřejné sbírce se sešlo přes půl milionu korun. Své stálé místo zde má nejen divadlo, ale i galerie a kavárna.

Předchozí sezonu divadlo navštívilo zhruba 4000 diváků, dalších přibližně 3500 prošlo jeho galerií. Nová scéna tak vykázala až stoprocentní nárůst návštěvnosti.

Autoři | Foto Facebook Divadlo na cucky

Štítky ČR, divadlo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.