sobota 20. dubna 2024 Marcela

Osobní propadlo na jevišti a nová podlaha v baletním sále. Moravské divadlo chystá novinky

Divadelní sezona 2018/2019 se uzavřela na konci června a umělce vystřídali dělníci. Tradiční prázdninové práce budou stejně jako vloni probíhat především na jevišti, významné proměny se ovšem dočká také sál určený pro zkoušky členů baletního souboru.

Den s kulisákem: Každý si představí herečky a chlast, ale je to dřina

Tou nejvýznamnější prázdninovou prací v loňském roce byla instalace dvou jevištních stolů do zadní části jeviště. V rámci druhé etapy dojde letos k instalaci mobilních osobních propadel, která umožní flexibilnější využití scény. „Osobní propadla jsou zcela nezbytná pro realizaci některých klasických her, například Rusalky. Zároveň je nutné, aby možnost příchodů a odchodů pod jeviště splňovala všechny předpisy v oblasti Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci,“ sdělil ředitel divadla David Gerneš. Více než dvoumilionové náklady uhradí divadlo z vlastního investičního a rezervního fondu. V prostoru jeviště dojde také k modernizaci regulace scénického osvětlení. „Jedná se o přechod z analogového na digitální řízení,“ uvedl vedoucí scénického odboru Bohuslav Kraus. Úprava v ceně přesahující milion korun bude taktéž hrazena z investičního a rezervního fondu divadla.

Rušno bude o prázdninách také ve třetím patře divadelní budovy, kde se nachází baletní sál. „Stávající dřevěná podlaha včetně tanečního povrchu bude demontována a nahrazena speciální podlahou z odpružených tanečních panelů,“ popsal provozně technický náměstek Rostislav Czmero. Výměna podlahy bude stát necelých 800 tisíc korun a divadlo ji uhradí z vlastních zdrojů.

K dalším pracím naplánovaným v divadle na dobu letošních prázdnin patří čištění fasády divadelní budovy, instalace vstupní čistící zóny před vchodem do foyeru, broušení a nátěr podlahy na jevišti, revize jevištních tahů, elektroinstalace a požárních zařízení, ale také generální opravy hudebních nástrojů.

Pracovní ruch ustane na konci srpna a do divadla se po prázdninách opět vrátí umělci, aby v neděli 1. září slavnostně zahájili novou sezonu 2019/2020.

Tisková zpráva | Foto Michal Maňas [Public domain]

Štítky opravy, divadlo, jeviště, balet, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.