čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Na Ecce Homo budou od čtvrtka do neděle jezdit závodníci na longboardech

Po slavné závodní trati Ecce Homo ve Šternberku na Olomoucku se od čtvrtka do neděle budou místo automobilů prohánět vyznavači jízdy na longboardu. Do akce s názvem Ecce Homo Freeride se může zapojit kdokoliv z veřejnosti; určena je začátečníkům i pokročilým jezdcům bez věkového omezení. Kvůli jezdcům bude po čtyři dny uzavřena část trati; jde o téměř tříkilometrový úsek silnice vedoucí ze Šternberka od ulice Na Valech po křižovatku nad obcí Lipina, řekl dnes pořadatel akce Dalimil Vojkůvka.

Akce se letos uskuteční po osmé a z původní desítky nadšenců se postupně rozrostla na stovku longboardistů z Česka i zahraničí. „Počítám letos s účastí asi 110 jezdců, přijedou i z Maďarska a Slovenska. Zapojit se může i kdokoliv z veřejnosti, kdo na longboardu jezdí," uvedl Vojkůvka. Trasa se uzavře od čtvrtka od 17:00 do neděle 17:00 hodin. Samotná akce začne v pátek, silnice se však musí kvůli jezdcům nejprve vyčistit a otestovat, o což se postarají místní nadšenci.

Kromě klasických freeride, tedy jízdy z kopce dolů, chystají pořadatelé i ranní jízdy, takzvaný Dalovský trip a noční palby. „Budeme jezdit od rána do večera za jakéhokoliv počasí a na vlastní nebezpečí. Na trati budou organizované vývozy jezdců na kopec a program pro freeridery máme připraven jak pro začínající, tak pro pokročilé na den i na večer," uvedl organizátor akce.

Kromě úseku, který bude uzavřen, budou mít pořadatelé pro veřejnost k dispozici takzvaný mrtvý pruh. Oproti samotné trati nabízí z počátku nejvyšší sklon, takže lze po pár odrazech nastavit již správnou rychlost. „Mohou sem přijet začínající jezdci. Jde o 300metrový úsek s kužely, kde budou k dispozici zkušení lektoři. Pokud mají děti prkno a pořádně neví co s tím, mohou sem přijít. Podíváme se, v jakém je stavu, zkontrolujeme prkno i výbavu a lektoři poradí, jak ho ovládat," doplnil Vojkůvka. Stanoviště bude na křižovatce nad obcí Lipina.

Uzavřený úsek kvůli akci Ecce Homo Freerideje dlouhý 2,7 kilometru a široký přes šest metrů. Podle pořadatelů nabízí příjemný sklon se třemi zatáčkami, na kterých pokročilí jezdci dosahují rychlosti až 60 kilometrů v hodině.

Longboard je delší verze skateboardu. Jeho délka se většinou pohybuje okolo jednoho metru. Proti skateboardu má větší, širší a měkčí kola, díky nimž je stabilnější a má lepší přilnavost.

Autoři | Foto Dacebook Ecce Homo Freeride

Štítky Šternberk, longboard, Ecce homo, Ecce Homo Freeride

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.