čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Ve Šternberku připomenou listopad 1989 akcí s názvem Sametový týden

Výstavy, besedy, koncerty i představení nové knihy bude v listopadu ve Šternberku na Olomoucku zahrnovat program akce nazvané Sametový týden, kterou organizátoři od 12. do 17. listopadu připomenou dění v revolučním roce 1989. Radnice vyzvala obyvatele, aby na chystanou akci zapůjčili dobové fotografie, tisk či jiné dokumenty pro chystanou výstavu v kulturním domě, sdělila dnes mluvčí radnice Irena Černocká.

Revoluční události v listopadu 1989 podle Černocké našly poměrně brzy velký ohlas také mezi obyvateli Šternberka. „Již 21. listopadu se sešli studenti zdejšího gymnázia na diskusním shromáždění v tělocvičně školy a 24. listopadu byl ustaven stávkový výbor ve šternberské Chronotechně," uvedla mluvčí.

V pondělí 27. listopadu se několik tisíc lidí zúčastnilo generální stávky spojené s manifestačním shromážděním na šternberském Hlavním náměstí. „V podnicích, úřadech, školách a dalších institucích vznikala občanská fóra, v úterý 5. prosince byla ustavena koordinační skupina Občanského fóra (OF) ve Šternberku," podotkla Černocká.

Další shromáždění občanů na Hlavním náměstí pak 21. prosince 1989 podpořilo volbu Václava Havla prezidentem republiky. Téhož dne vystoupila koordinační skupina OF s návrhem na rekonstrukci rady městského národního výboru, která byla provedena v únoru následujícího roku. Po začlenění zástupců OF a dalších stran a organizací skončilo vedoucí postavení komunistické strany ve vedení města.

„První svobodné volby do Federálního shromáždění a České národní rady v červnu 1990 skončily drtivým vítězstvím kandidátů OF. Z následujících podzimních komunálních voleb vzešlo po více než půlstoletí první svobodně zvolené zastupitelstvo města," doplnila Černocká.

Autoři | Foto čtenářka Adéla

Štítky ČR, historie, správa, Šternberk, 1989

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.