pátek 26. dubna 2024 Oto

Rozsáhlá rekonstrukce šumperského bazénu za 155 milionů korun je v polovině

Rozsáhlá rekonstrukce šumperského bazénu za 155 milionů korun je zhruba v polovině. Odborníci nyní pokládají nerezovou vanu, řekli novinářům zástupci radnice. Oprava by měla být dokončena v květnu příštího roku. Lidé by se zde po vyzkoušení technologií měli poprvé vykoupat asi v září příští roku, poté, co se uzavře venkovní koupaliště.

Rekonstrukce krytého bazénu začala loni v červenci, bazén je však kvůli závadám kotle uzavřen již od června 2017. „Jde o stavbu, která byla zahájena v roce 1977 v akci Z. Když byl bazén v roce 1993 dokončen, už v té době byly úšklebky, že je starý a za zenitem. Přesto dobře sloužil, ale odcházely technologie, byly tam drobné havárie a nebylo už smysluplné do něj investovat další statisíce, když jsme viděli, v jaké je stavu," uvedl starosta Tomáš Spurný (Pro Šumperk).

V době uzavření šumperského krytého bazénu si lidé mohou zaplavat v krytém bazénu v 15 kilometrů vzdáleném Zábřehu, hojně navštěvované je také termální koupaliště ve Velkých Losinách. V létě obyvatelé Šumperku využívají venkovní Bratrušovské koupaliště. Krytý bazén bude po jeho dokončení provozovat společnost Šumperské sportovní areály, která je součástí Podniků města Šumperka.

Vedení radnice proto podle něj "oprášilo" projekt, který byl kvůli přestavbě krytého bazénu již delší dobu vypracován. Vyřešit však muselo finance. „Rozhodli jsme se pro úvěr, za nesmírně výhodných podmínek s úrokem do jednoho procenta, a půjčili jsme si na tuto akci 150 milionů korun," doplnil starosta.

Stavba je nyní v polovině, budova je opláštěná, řemeslníci osadili také okna. Vybudován zde bude také velký tobogán s výškou 24 metrů, bazén bude mít i wellness zařízení a s tím spojené služby. Podle místostarosty Jakuba Jirgla (ANO) by měl bazén disponovat i rezervačním systémem, měl by být součástí chytrých technologií ve městě. „Předpokládám, že v zimě bude bazén činit obrovskou službu pro celé Jeseníky. Využít jej budou moci při nepřízni počasí stovky až tisíce turistů," dodal Spurný.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, rekreace, stavby, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.