pátek 26. dubna 2024 Oto

Zemědělské družstvo v Senici na Hané bude plošně aplikovat jed proti hrabošům

Plošnou aplikaci jedu proti hrabošům zamýšlí provést na některých polích na podzim Zemědělské družstvo Senice na Hané na Olomoucku, kterému přemnožení hlodavci zničili značnou část letošní úrody obilí. Plošné použití jedu by mělo zabránit tomu, aby nenasytní hraboši na polích před příchodem zimy nezlikvidovali i nové osivo. Řekl to předseda ZD Senice na Hané Jaroslav Navrátil. ZD Senice na Hané obdělává zhruba 5600 hektarů půdy a patří k největším zemědělským podnikům v Olomouckém kraji.

Plošnou aplikaci jedu na hraboše tento týden zemědělcům v postižených oblastech povolil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Ekologové i ministerstvo životního prostředí se proti tomu ohradilo, plošná aplikace jedu Stutox II podle nich ohrožuje ptáky, divokou zvěř i psy a kočky. Ministerstvo zemědělství naopak argumentuje přemnoženými hlodavci a zdravotními problémy, které můžou hraboši způsobit.

„Je třeba ochránit osivo, které se bude na podzim vysévat," zdůvodnil Navrátil plánovanou plošnou aplikaci jedu proti hrabošům, kteří se letos kvůli mírným zimám nevídaně přemnožili hlavně v rovinatých oblastech Hané. „Kalamity tady byly už několikrát, ale takovou, jako byla letos, nikdo ze starších lidí nepamatuje," podotkl Navrátil, podle kterého hraboši za den dokázali na poli zlikvidovat pět procent úrody.

Podle Navrátila část přemnožených hrabošů do podzimu uloví jejich přirození nepřátelé. „Pole, kde byl výskyt největší, jsou teď plná čápů a racků. Ale problém znovu vyvstane, až se bude zasévat řepka a obiloviny. Uvidíme, kolik hrabošů na polích zůstane, a podle toho k tomu (plošné aplikaci) budeme muset přistoupit," řekl Navrátil. ZD Senice na Hané si na plošnou pokládku jedu plánuje objednat externí firmu.

Přemnožení hraboši letos ZD Senice na Hané způsobili značné škody. Zatímco průměrný hektarový výnos u pšenice podle Navrátila činí 80 metrických centů, na polích s přemnoženými hraboši klesl na 30 až 40 metrických centů. „A to jenom proto, že jsme to sklidili co nejdříve. Protože kdybychom obilí nechali na poli o týden déle, tak tam zůstane pár stébel," řekl Navrátil.

Letošní kalamitu hrabošů podle Navrátila umocnily neudržované příkopy podél silnic, které se díky bujné vegetaci staly vítaným útočištěm hlodavců. „Nikdo se o příkopy nestará. Jsou to přitom místa, odkud se pak hraboši šíří do okolí," upozornil Navrátil.

Navrátil tvrdí, že zemědělci nemají příliš možností, jak s přemnoženými hraboši bojovat, jelikož hluboká orba či ruční pokládka jedu přímo do děr jejich populaci neublíží. „Jeden hraboš dokáže mít za rok pět stovek potomků. Dynamika vývoje hrabošů byla tak veliká, že nebylo možné ji nějak regulovat," podotkl Navrátil, podle kterého populaci hrabošů by mohl snížit dostatek srážek v zimě. "Nejvíce pomůže, když v norách zůstane voda a zamrzne. To hrabošům nejvíce uškodí," dodal Navrátil.

Autoři | Foto ČSO

Štítky ČR, pěstování, příroda, hraboši, ZD Senice na Hané

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.