čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Výstavba bytů v kraji po poklesu vzrostla. Podívejte se, kde se v Olomouci staví

Bytová výstavba v Olomouckém kraji v prvním pololetí letošního roku začala po loňském poklesu opět růst. Počet zahájených staveb bytů se od ledna do června meziročně zvýšil o 15,2 procenta na 1214. Informace pochází z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni bytová výstavba v Olomouckém kraji po rekordním růstu v roce 2017 vykázala patnáctiprocentní pokles.

Ve srovnání s prvním pololetím loňského roku se v Olomouckém kraji letos od ledna do září zvýšila výstavba bytů v rodinných domech, jejichž počet meziročně vzrostl o 26 bytů na 473. Naproti tomu se snížilo zahájení výstavby bytů v bytových domech. Celkem jich statistici evidují 446, což je ve srovnání s první polovinou roku 2018 o 54 bytů méně.

Výrazně v Olomouckém kraji vzrostl počet zahájených staveb bytů v nástavbách, přístavbách nebo vestavbách k existujícím bytovým domům. Jejich počet v prvním pololetí meziročně vzrostl o 101 na 119 bytů. Naproti tomu počet zahájených přístaveb bytů k rodinným domům klesl o pět na 33 zahájených bytů.

Zvýšení statistici evidují také u zahájených staveb bytů v nebytových prostorách, a to o 20 bytů na celkem 63 bytů. Podobný trend vykázaly zahájené byty ve stavebně upravených prostorách. Jejich počet se ve srovnání s prvním pololetím 2018 zvýšil o 22 na celkem 30 bytů.

„Oproti předchozímu roku, kdy nebyla zahájena žádná výstavba bytů v domovech-penzionech nebo domovech pro seniory, byla v letošním roce zahájena výstavba 50 těchto bytů," uvedl ČSÚ.

Nejvyšší procentní nárůst zahájených bytů od ledna do června vykázalo Jesenicko, kde se dělníci pustili do stavby 41 bytů, zatímco v první polovině loňského roku jich bylo pouze pět. Nejvíce staveb bytů bylo tradičně zahájeno v okrese Olomouc (683). Meziroční pokles zaznamenalo pouze Prostějovsko, kde bylo zahájeno o 202 staveb bytů méně než v 1. pololetí minulého roku. Na Prostějovsku byla od ledna do června zahájena stavba 188 bytů.

Podle předběžných údajů byla v prvním pololetí letošního roku na území Olomouckého kraje dokončena stavba 1055 bytů. Bylo to o 386 bytů více než ve stejném období minulého roku. Hlavní část dokončených bytů připadla na rodinné domy (485) a bytové domy (432).

Bytová výstavba v posledních letech ožila hlavně v Olomouci, kde se nyní staví či připravuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu v Olomouci.

Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů. Přes 200 bytů bude v domech, které nedaleko historického centra Olomouce postupně postaví developerská skupina SMC Development. V Olomouci-Neředíně je připravována stavba 40 domů s 336 byty.

Více než 200 bytů do konce roku ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developerská společnost Link City Centrum NS. Dalších zhruba 130 bytů má být ve třech domech, které v Olomouci-Holici plánuje postavit společnost Pro Invest.

Autoři | Foto STOPRO Architects

Štítky ČR, byty, stavby, Olomoucký, pololetí, ČSÚ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.