čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na olomouckém Czech Open ve stolním tenisu nepostoupil z kvalifikace žádný český hráč

Na olomouckém Czech Open ve stolním tenisu, který se hraje v Omega Sportcentru, skončila kvalifikace. Ta nedopadla dobře pro české barvy, žádný český zástupce se totiž dál v soutěži nepodívá.

Například spanilá jízda Tamary Tomanové kvalifikací dvouhry žen skončila v závěrečném kole. V něm prohrála s Japonkou Hinou Hayatovou 0:4. Zklamaná však nebyla, moc dobře se uvědomovala, že bývalá světová jedenáctka a v současnosti 34. hráčka světa byla absolutně nad její možnosti.

„Ona patří jednoznačně do absolutní světové špičky, nebyla šance se někde chytnout a zatlačit. Její servis a také příjem byl skvělý. A čím mě absolutně nadchla byla její dynamika. Tu bych brala okamžitě. Hrát proti takové hráčce, to je velký zážitek. Její přístup, chování, zkrátka vše. Je to hodně inspirativní,“ chválila kvalitu své soupeřky.

Postupem do čtvrtého kola překonala na turnaji všechna svá očekávání. Vyřadila tři soupeřky, z toho dvě Italky. „Vyhrála jsem dva zápasy 4:3 v koncovce sedmého setu. To je hodně o psychice. Jsem ráda, že mi fungovala hlava. Určitě cenné vítězství bylo zejména to nad Laurentiovou. Každý, kdo mne zná, ví, že nemám moc ráda materiálové hráčky. A já ten zápas zvládla. To je vynikající. Budu na turnaj v Olomouci dlouho vzpomínat,“ dodala.

Asijské hráčky v závěru kvalifikace jasně dominovaly. Do hlavní soutěže se probojovaly pouze dvě rodilé Evropanky, Nizozemka Brit Eerlandová vyřadila Číňanku Yang Huijing a Ukrajinka Margaryta Pesotska porazila Japonku Yuriku Tairovou.

Ve dvouhře mužů se evropští hráči prosadili ve větším měřítku. Postoupili například loňský finalista turnaje v Olomouci Portugalec Marcos Freitas, Němec Bastian Steger, Rumun Cristian Pletea, Rus Alexander Shibajev nebo Švéd Anton Kallberg. Naopak hlavní soutěž si nezahraje loňský vítěz Číňan Zheng Peifeng.

Po skončení kvalifikace dvouhry vstoupily do bojů ještě tři české deblové dvojice. Aneta Širučková s Kateřinou Tomanovskou prohrály v prvním kole s italskou dvojicí Giorgia Piccolinová, Debora Vivarelliová, Tomáš Tregler s Tomášem Konečným nestačili na indický pár Amalraj Anthony, Sathiyan Gnanasekaran. Dvojici Dana Čechová, Karin Adámková se v úvodním kole povedlo otočit nepříznivý vývoj zápasu s chorvatským párem Ivana Malobabičová, Petra Peteková a v pěti setech vyhrát. Pak ale v boji o postup mezi šestnáct nejlepších české reprezentantky nestačily na Rusky Janu Noskovovou a Olgu Vorobjevovou. Prohra 0:3 znamenala konec postupovým nadějím. „Rusky byly lepší, měly navrch v každém setu. My se teprve sehráváme, hrály jsme spolu na turnaji v Bulharsku a teď v Olomouci. Sice spolu hráváme čtyřhru v superlize a občas i v extralize, ale to je něco úplně jiného. Kvůli olympijské kvalifikaci družstev bychom se však potřebovaly dostat do lepší herní pohody, takže alespoň víme, kde máme největší slabiny,“ řekla po vyřazení ve čtyřhře Karin Adámková.

2019 ITTF World Tour, Czech Open, Olomouc

Soupeři českých hráčů a hráček v kvalifikaci

Dvouhra žen, 4. kolo: Hina Hayatová (Jap.) – Tamara TOMANOVÁ 4:0 (5,4,5,5).

Čtyřhra mužů, 1. kolo: Amalraj Anthony, Sathiyan Gnanasekaran (Ind.) – Tomáš KONEČNÝ, Tomáš TREGLER 3:0 (12,6,9).

Čtyřhra žen, 1. kolo: Giorgia Piccolinová, Debora Vivarelliová (It.) – Aneta ŠIRUČKOVÁ, Kateřina TOMANOVSKÁ 3:2 (-5,11,7,-12,5), Karin ADÁMKOVÁ, Dana ČECHOVÁ – Ivana Malobabičová, Petra Peteková (Chorv.) 3:2 (-9,-7,7,6,5), 2. kolo: Jana Noskovová, Olga Vorobjeva (Rus.) – Karin ADÁMKOVÁ, Dana ČECHOVÁ 3:0 (7,9,8).

Tisková zpráva

Štítky stolní tenis, Czech Open, Olomouc, sport

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.