čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Mezi tisícovkou nejlepších univerzit světa je i sedm z Česka, Univerzita Palackého si polepšila

Univerzity ze Spojených států nadále vévodí přednímu světovému žebříčku nejlepších vysokých škol ARWU Academic Ranking of World Universities. Do první desítky se kromě osmi amerických univerzit dostaly jako v předchozích letech i dvě britské školy - Cambridgeská univerzita, která obsadila třetí místo, a Oxfordská na sedmém místě. Mezi tisícovkou hodnocených univerzit je i sedm českých vysokých škol, z nichž nejlépe skončila Univerzita Karlova na dělené 201.-300. příčce.

Takzvaný šanghajský žebříček patří mezi nejprestižnější mezinárodní hodnocení vysokých škol. Soustředí se především na vědeckou a výzkumnou úroveň institucí, pro hodnocení světových univerzit využívá šest ukazatelů, včetně počtu článků publikovaných v časopisech Nature a Science. Sleduje také počet nejcitovanějších vědců v databázi Highly Cited Researchers či počet držitelů Nobelovy ceny spjatých s danou institucí.

Od začátku sestavování před 17 lety se na čele žebříčku ARWU drží americká Harvardova univerzita. V letošním roce za ní následuje Stanfordova univerzita, Cambridgeská univerzita, Massachusettský technologický institut (MIT) a Kalifornská univerzita v Berkeley.

Do první padesátky dokázaly z evropských škol proniknout kromě britských ještě univerzity ze Švýcarska, Francie, Dánska, Švédska, Německa a Nizozemska.

Česká republika má v žebříčku tisícovky škol sedm zástupců: pražská Karlova univerzita je na 201.-300. místě, Univerzita Palackého v Olomouci si proti loňsku polepšila o stovku míst a skončila na 501. až 600. pozici, což je její dosud nejlepší umístění. Dělené 601.-700. místo obsadila brněnská Masarykova univerzita, na 701.-800. příčce se pak umístily České vysoké učení technické v Praze a pražská Vysoká škola chemicko-technologická. Na 901.-1000. místě se ještě do žebříčku dostaly Česká zemědělská univerzita v Praze a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Autoři | Foto Univerzita Palackého

Štítky Univerzita Palackého, žebříček, umístění, vzdělání, škola

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.