úterý 16. dubna 2024 Irena

Muž na pervitinu chtěl ubodat svou přítelkyni. Olomoucký soud ho poslal na pět let do vězení

Pěti lety vězení dnes olomoucký krajský soud potrestal Marka Vašků, který se ve stavu nepříčetnosti pokusil zabít svou přítelkyni. Podle obžaloby si muž nepříčetnost způsobil vlastní vinou užitím drog. V toxické psychóze zasadil mladé ženě několik ran nožem, dívka málem vykrvácela. Pomoc jí zavolala matka obžalovaného, napadená žena přežila jen díky včasnému zásahu lékařů. Vašků svého jednání u soudu litoval. Za trestný čin opilství mu hrozilo až deset let vězení.

Čin se odehrál loni den před Vánocemi ve Valašském Meziříčí poté, co si muž opakovanou dávkou pervitinu přivodil stav intoxikace. Zámečník, který pracoval na montážích v Dánsku, se svou přítelkyní v té chvíli chystal v bytě v panelovém domě salát a kapra. „Ve chvíli psychické poruchy, kdy došlo k zásadním porušením kontaktu s realitou a kdy nemohl rozpoznat protiprávnost svého jednání, zaútočil na svou přítelkyni masivním nožem," uvedla státní zástupkyně Alice Ondrášková.

Ženu opakovaně bodal do hrudníku a do jiných částí těla. Poranil jí játra, žaludek, ale i plíce. „Svého jednání zanechal až poté, co se tomu snažila zabránit svědkyně incidentu," dodala žalobkyně.

Obžalovaný uvedl, že svého činu lituje. Řekl, že závislý byl dlouhodobě a závislost měla vliv na jeho žárlivost. V osudný den byl pod vlivem pervitinu, měl bludy, pocit, že "po něm jdou", a měl obavu o svůj život. Proto vzal do ruky nůž. „Slyšel jsem skřípání zdí a padání," řekl Vašků. Impulzem byly podle něj rány na chodbě a zazvonění zvonku, v té chvíli se vrhl s nožem na přítelkyni. „Máma viděla, jak na ni útočím, ohnal jsem se po ní taky," popsal muž. Po útoku vyskočil z okna v prvním patře, zpacifikovali jej nakonec policisté.

Napadená dívka vypověděla, že v podobných nepříčetných stavech byl i dříve a stalo se i to, že ji uhodil. Dával jí prý pervitin tajně do pití, což se stalo i osudný den. „Zazvonil zvonek, to byla mamka, a v tu ránu se na mě vrhl. Chtěla jsem utéct, ale vrhl se na mě na chodbě a začal mě bodat. Vyškrábala jsem se na nohy, utekla ven a zvonila na sousedy," vypověděla oběť útoku. Další svědkyně incidentu, matka obžalovaného, u soudu odmítla vypovídat. Verzi žalobkyně však potvrdila v přípravném řízení.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, soud, opilství, vražda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.