úterý 7. května 2024 Stanislav

V Přerově vznikne nové centrum pro bezdomovce

V Přerově vznikne centrum, které bude ve dne poskytovat pomoc lidem bez střechy nad hlavou. Řídit jej bude charita, které město poskytlo prostory v objektu v ulici U Bečvy. Centrum nabídne bezdomovcům místo pro hygienu i stravu, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Petr Kouba. Nízkoprahové centrum s názvem Lorenc by mělo v Přerově rozšířit sociální služby a fungovat by mělo od listopadu. Nahradit by mělo takzvanou sedárnu, kterou dříve provozoval Český červený kříž.

„Je to registrovaná služba. Denní centrum se bude starat o lidi bez přístřeší, bude se snažit je včlenit zpět do společnosti. Bude tam centrum hygieny, k dispozici budou mít sprchu, toaletu a šatník. Umístěna zde bude také potravinová pomoc," uvedl Kouba.

Město počítá s tím, že v centru bude i výdejna iglú z polyetylenové pěny. Radnice jich letos pořídila 18 a mají sloužit bezdomovcům pro přečkání mrazivých nocí. „Nevznikne žádné problémové stanové městečko, protože přístřešky budou rozesety v různých okrajových částech Přerova. Jejich místa budou znát sociální pracovníci a strážníci," uvedl již dříve náměstek.

Denní centrum má nahradit sedárnu, která umožňovala lidem uchýlit se pod střechu v době mrazu. V ní se ale podle Kouby s klienty nepracovalo. „Denní centrum naopak bude pracovat s klienty, bude se je snažit vrátit do života. Pracovníci poznají jejich situaci a budou se snažit jim doporučit nějaké další kroky, jako je zajištění přechodného bydlení nebo práce," dodal Petr Kouba.

Činnost sedárny ukončil červený kříž na konci června, k tomuto datu po 20 letech v Přerově ukončil i provoz ubytovny pro bezdomovce na výstavišti. Pozemky totiž město prodalo novému investorovi, který tam chce vybudovat zahradní centrum. V Přerově žije 26 bezdomovců, z toho 22 mužů a čtyři ženy. Většina z nich žije venku přes pět let.

Autoři | Foto Petr Němec

Štítky ČR, správa, sociální, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.