pátek 29. března 2024 Taťána

Podle bývalého ministra kultury Staňka je zrušení výběrového řízení na šéfa Muzea umění chybou

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc, které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Zaorálek v pátek při návštěvě Olomouce oznámil, že zruší výběrové řízení, které vypsal Staněk na ředitele tamního muzea umění, a že ředitelem MUO jmenuje Ondřeje Zatloukala, dosud pověřeného vedením instituce. Jeho zástupcem se stane odvolaný ředitel Michal Soukup. Vedení muzea to uvítalo.

„Ředitel jmenovaný mimo výběrové řízení bude vždy zpochybňován," uvedl dnes Staněk. Podle něj ke zrušení výběrového řízení nebyl "žádný smysluplný důvod ani opora".

Staněk odvolal Soukupa letos 18. dubna a zároveň na něj podal trestní oznámení, stejně jako na jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Staněk to tehdy odůvodnil Soukupovým údajným selháním při přípravě a řízení projektu stavby Středoevropského fóra v období od září 2018 do dubna 2019 a vytkl mu údajně předražené nákupy pozemků, podobu žádosti o evropské dotace a nesrovnalosti v dokumentech k projektu.

Ve stejný den jako Soukupa Staněk odvolal i ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Výběrové řízení na jeho pozici zrušil Zaorálek, který je ve funkci od 27. srpna, začátkem týdne.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Antonín Staněk, rezignace, ministr kultury, Babiš, Zeman, Muzeum umění, Soukup, Zaorálek

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.