čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Rektor univerzity Jaroslav Miller nebude zatím podnikat kroky v odvolání děkana přírodovědy

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller zatím nebude podnikat kroky k odvolání děkana přírodovědecké fakulty Martina Kubaly, který minulý týden nevyslyšel jeho výzvu a nerezignoval. Vyplývá to z pondělního společného prohlášení Millera a Kubaly, které dnes poskytla mluvčí Univerzity Palackého Gabriela Sýkorová Dvorníková. Kubalu a ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Radka Zbořila rektor Miller vyzval k rezignaci kvůli vyhrocené situaci mezi oběma stranami, které přerostly ve vyhlášení stávkové pohotovosti v RCPTM.

Kubala se na pondělní schůzce s rektorem zavázal, že vedení přírodovědecké fakulty zajistí podmínky pro zdárné řešení grantů z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Ponese také plnou odpovědnost za případné sankce spojené s jejich plněním. „Na základě této garance se rektor UP zavazuje neiniciovat odvolání Martina Kubaly z pozice děkana Přírodovědecké fakulty UP," stojí ve společném prohlášení.

Vedení univerzity minulý týden výzvu k rezignaci Kubaly a Zbořila zdůvodnilo neutuchajícími spory mezi přírodovědeckou fakultou a výzkumnými centry, které pod fakultu spadají. Situaci hodnotí vedení UP jako kritickou, zejména s ohledem na plnění vybraných projektů, stojí v prohlášení vedení univerzity z minulé středy.

Kubala poté oznámil, že na funkci děkana nerezignuje. Internetovou petici na jeho podporu od minulé středy podepsalo pět stovek lidí. „Obrovskou vlnu podpory, které se mi dostává od celého vedení fakulty i z akademické obce, vnímám jako závazek pracovat pro fakultu i v dalším období. Nevidím jediný věcný důvod, proč bych měl odstoupit," sdělil dnes Kubala. V prohlášení se minulý týden za Kubalu postavili i proděkani přírodovědecké fakulty.

Výzva k rezignaci mířila také na ředitele RCPTM Zbořila, který minulý týden vzkázal, že plně chápe snahu vedení univerzity i děkanů zklidnit situaci. Osobně prý tento krok učinil již 25. června, kdy Správní rada RCPTM schválila čerpání jeho tvůrčího volna od 1. září a pověřila jeho kolegu Michala Otyepku výkonem funkce generálního ředitele RCPTM, což stvrdil podpisem i děkan přírodovědecké fakulty. „Myslím si, že obdobně vstřícně by měl postupovat děkan a přenechat vedení fakulty pověřenému zástupci, tak jak to navrhuje pan rektor v dopise, který jsme od něj s panem děkanem obdrželi," uvedl ve středu Zbořil.

Spor mezi vědeckým centrem a fakultou trvá již rok. Počátek má v přípravách vzniku nového vysokoškolského ústavu, jehož má být RCPTM součástí. Fakulta má ke způsobu vzniku ústavu připomínky. Spor doprovázejí vzájemné invektivy, ale i anonymní udání. Podle Kubaly má vyhlášení stávkové pohotovosti jen odvést pozornost od kauzy falšování dat v odborné publikaci, která se týká šéfa RCPTM Zbořila. Ten naopak poukazuje na tlak ze strany vedení přírodovědecké fakulty včetně dehonestace předních vědců. Některé kroky děkana vůči jeho osobě hodlá řešit soudní cestou.

Autoři | Foto By Josef T. Němec (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky ČR, školy, věda, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.