pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lázeňská kuchyň z druhé strany: Podívejte se pod pokličku života kuchaře v Lázních Slatinice

PR článek

V Lázních Slatinice můžete hýčkat nejen svoje tělo, ale i chuťové pohárky. O gurmánské zážitky se tady starají kuchaři ze dvou lázeňských kuchyní – Balnea a Morava, kteří připravují hostům tradiční i moderní kuchyni.

Vysoká kvalita gastronomie

Kvalita gastronomie je podle zdejších kuchařů na velice vysoké úrovni. Každý den se zde připravují klasická jídla i různé druhy diet a zdravou stravu, vše podle přání a požadavků lázeňských hostů. „Standardní jídla tvoří většinu jídelníčku. Vaří se přibližně tři sta jídel, z toho je tak pětačtyřicet dietních. Vymýšlíme také jídla na speciální akce, rauty nebo grilování, které se zde pořádají“ upřesňuje místní kuchař.

Všichni kuchaři, kteří v lázních pracují jsou nejen sehraná parta, ale zároveň jsou jako jeden muž. „Ráno u nás začíná tak, že si spravedlivě rozdělíme práci. Pokud si někdo není jistý svými povinnostmi, vždy se najde někdo, kdo mu ochotně pomůže a vysvětlí, co potřebuje. Každý kuchař zde vaří to, co ho nejvíce baví. Já jsem přes sladké a klasickou kuchyni, ale samozřejmě umíme všechno, není problém za sebe případně zaskočit nebo se vyměnit,“ dodává místní kuchař.

Snídaně, obědy i večeře

Všechny dny tu mají jasný řád, přesto nejsou stejné. Začíná se přípravou snídaní, následuje vaření obědů a večeří. Ve volných chvílích kuchaři připravují další speciality na následující den. „Na této práci se mi líbí, že každý den je jiný. Je to hodně různorodé. Záleží, co se zrovna vaří. Jsme rozdělení na dvě budovy a točíme se, pokud je třeba zaskočit,“ popisuje.

Práce probíhá ve dvanáctihodinových směnách a tento systém všem vyhovuje. „Je skvělé pracovat tři dny v týdnu a pak mít zase dva volné. Každému samozřejmě vyhovuje něco jiného, ale já jsem spokojená s tím, že mám v týdnu čas si hodně věcí zařídit, nebo jet s dětmi na výlet. Navíc se po směně jde domů o půl sedmé, takže i v pracovní dny mám čas na vlastní aktivity,“ vypočítává kuchařka. Další zaměstnankyně dodává, že není problém domluvit se s vedením na směnách, vždy se snaží vyjít vstříc.

V obou lázeňských restauracích se nachází mladý, dynamický a přátelský kolektiv, který se denně musí vypořádat s mnoha situacemi a výzvami. V kuchyni se pravidelně sestavují jídelníčky s denním menu a speciální jídelníčky – například na různé typy společenských a kulturních akcí, ať už jde o svatby nebo jiné oslavy.

Příjemný kolektiv

„Člověk se nesmí spokojit s rutinou, je potřeba snažit se jídlo inovovat, sám sebe zdokonalovat. Klást si cíle, aby bylo vždy kam se posouvat. Tady dostane člověk možnost rozvíjet se. Pozitivem také je, že máme poměrně volnou ruku, je možnost si navrhnout jídla podle sebe. Byť máme určité limity, můžeme si se surovinami opravdu vyhrát, dají se vymyslet hodně zajímavé věci, stačí mít fantazii. Částečně komunikujeme s nutriční sestrou. Koriguje vše, co si vymyslíme, aby bylo v souladu s určitými normami. Některé chody si však vymýšlíme sami. Na společenských a kulturních akcích je také prostor přicházet se svými vlastními nápady,“ shrnuje kuchařka.

Ačkoliv umí být práce v kuchyni vyčerpávající, směnou kontakt mezi kuchaři nekončí. „I mimo práci si vzájemně píšeme, potkáváme se, děláme si ze sebe legraci. Nedávno jsme byli na bowlingu, byli jsme ve sklípku. V běžném provozu se kvůli směnám často míjíme, nesejdeme se všichni, ale víme o sobě. Je tady velmi přátelský a milý kolektiv. Spolu s příjemným prostředím je to důvod, proč jsem zde po své praxi zůstala,“ shrnuje mladá kuchařka, která pracuje v Lázních Slatinice již několik let.

Autoři | Foto archiv Lázní Slatinice

Štítky kuchyň, kuchaři, práce, Slatinice, Lázně Slatinice, Olomoucko

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.