Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lázeňská kuchyň z druhé strany: Podívejte se pod pokličku života kuchaře v Lázních Slatinice

 
čtvrtek, 19. září 2019, 16:30

V Lázních Slatinice můžete hýčkat nejen svoje tělo, ale i chuťové pohárky. O gurmánské zážitky se tady starají kuchaři ze dvou lázeňských kuchyní – Balnea a Morava, kteří připravují hostům tradiční i moderní kuchyni.

Vysoká kvalita gastronomie

Kvalita gastronomie je podle zdejších kuchařů na velice vysoké úrovni. Každý den se zde připravují klasická jídla i různé druhy diet a zdravou stravu, vše podle přání a požadavků lázeňských hostů. „Standardní jídla tvoří většinu jídelníčku. Vaří se přibližně tři sta jídel, z toho je tak pětačtyřicet dietních. Vymýšlíme také jídla na speciální akce, rauty nebo grilování, které se zde pořádají“ upřesňuje místní kuchař.

Všichni kuchaři, kteří v lázních pracují jsou nejen sehraná parta, ale zároveň jsou jako jeden muž. „Ráno u nás začíná tak, že si spravedlivě rozdělíme práci. Pokud si někdo není jistý svými povinnostmi, vždy se najde někdo, kdo mu ochotně pomůže a vysvětlí, co potřebuje. Každý kuchař zde vaří to, co ho nejvíce baví. Já jsem přes sladké a klasickou kuchyni, ale samozřejmě umíme všechno, není problém za sebe případně zaskočit nebo se vyměnit,“ dodává místní kuchař.

Snídaně, obědy i večeře

Všechny dny tu mají jasný řád, přesto nejsou stejné. Začíná se přípravou snídaní, následuje vaření obědů a večeří. Ve volných chvílích kuchaři připravují další speciality na následující den. „Na této práci se mi líbí, že každý den je jiný. Je to hodně různorodé. Záleží, co se zrovna vaří. Jsme rozdělení na dvě budovy a točíme se, pokud je třeba zaskočit,“ popisuje.

Práce probíhá ve dvanáctihodinových směnách a tento systém všem vyhovuje. „Je skvělé pracovat tři dny v týdnu a pak mít zase dva volné. Každému samozřejmě vyhovuje něco jiného, ale já jsem spokojená s tím, že mám v týdnu čas si hodně věcí zařídit, nebo jet s dětmi na výlet. Navíc se po směně jde domů o půl sedmé, takže i v pracovní dny mám čas na vlastní aktivity,“ vypočítává kuchařka. Další zaměstnankyně dodává, že není problém domluvit se s vedením na směnách, vždy se snaží vyjít vstříc.

V obou lázeňských restauracích se nachází mladý, dynamický a přátelský kolektiv, který se denně musí vypořádat s mnoha situacemi a výzvami. V kuchyni se pravidelně sestavují jídelníčky s denním menu a speciální jídelníčky – například na různé typy společenských a kulturních akcí, ať už jde o svatby nebo jiné oslavy.

Příjemný kolektiv

„Člověk se nesmí spokojit s rutinou, je potřeba snažit se jídlo inovovat, sám sebe zdokonalovat. Klást si cíle, aby bylo vždy kam se posouvat. Tady dostane člověk možnost rozvíjet se. Pozitivem také je, že máme poměrně volnou ruku, je možnost si navrhnout jídla podle sebe. Byť máme určité limity, můžeme si se surovinami opravdu vyhrát, dají se vymyslet hodně zajímavé věci, stačí mít fantazii. Částečně komunikujeme s nutriční sestrou. Koriguje vše, co si vymyslíme, aby bylo v souladu s určitými normami. Některé chody si však vymýšlíme sami. Na společenských a kulturních akcích je také prostor přicházet se svými vlastními nápady,“ shrnuje kuchařka.

Ačkoliv umí být práce v kuchyni vyčerpávající, směnou kontakt mezi kuchaři nekončí. „I mimo práci si vzájemně píšeme, potkáváme se, děláme si ze sebe legraci. Nedávno jsme byli na bowlingu, byli jsme ve sklípku. V běžném provozu se kvůli směnám často míjíme, nesejdeme se všichni, ale víme o sobě. Je tady velmi přátelský a milý kolektiv. Spolu s příjemným prostředím je to důvod, proč jsem zde po své praxi zůstala,“ shrnuje mladá kuchařka, která pracuje v Lázních Slatinice již několik let.

Napsal(a) redakce OD | PR text | Foto archiv Lázní Slatinice

Kam dál?

Jedna osoba byla zraněna při nehodě na Olomoucku

čtvrtek, 19. září 2019, 15:31

Dnes před půl čtvrtou došlo k dopravní nehodě mezi Ústínem a Těšeticemi na Olomoucku. Jedno auto skončilo převrácené na střechu...

FOTO: V Uničově vyhořelo Rio. U požáru zasahovaly čtyři jednotky...

čtvrtek, 19. září 2019, 11:00

Dnes brzy ráno začal hořet zahradní výčep u místního autobusového nádraží v Uničově. U požáru zasahovaly čtyři jednotky hasičů....

Na Horním náměstí dnes proběhne Hanácká laťka. Organizátoři chystají...

čtvrtek, 19. září 2019, 08:36

Už dnes proběhne na olomouckém Horním náměstí 14. ročník již tradiční Hanácké laťky. Této výškařské exhibice se zúčastní česká...

V Olomouci se bude besedovat o podobě města se studenty architektury

středa, 18. září 2019, 19:30

Jak Olomouc vidí a jak by ji změnili studenti architektury? Jejich pohled je napůl cizí, bez emocí, napůl profesionální, se...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

SOUTĚŽ: Na původu záleží. České kuře, Vodňanské kuře

Valí se na vás ohromná množství reklam snažící se zaujmout vaši pozornost? Rádi byste vybrali to nejlepší, ale přestáváte se v nabídce orientovat? Jak poznat zaručeně český výrobek, aniž byste trávili dlouhé chvíle luštěním etiket? Kuře s rodokmenem, jak už z názvu vypovídá, se hrdě hlásí ke svému českému původu, otevřeně ho přiznává a nestydí se za něj. Každý ví, že jedině Kuře s rodokmenem má garantovaný původ, vyrůstá na českých farmách, zobe české krmivo, je pod neustálým veterinárním dohledem a zpracovává ho tým zaměstnanců české společnosti Vodňanská drůbež.

STUDIE: Neobydlených bytů jsou v Praze nižší jednotky procent

Podíl neobydlených bytů na celkovém bytovém fondu v Praze jsou nižší jednotky procent. Vyplývá to ze studie poradenské firmy KPMG, kterou máme k dispozici. Podle posledních dostupných údajů je v hlavním městě 46 tisíc neobydlených bytů, bytový fond tvoří zhruba 600 tisíc bytů. Jak uvedl odborník na nemovitosti v KPMG Pavel Dolák, počet skutečně prázdných bytů je menší.

Zeman vyznamená Klause či Kusturicu, Babiš již seznam podepsal

Bývalý prezident Václav Klaus, válečný veterán Emil Boček, srbský filmový režisér Emir Kusturica nebo prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala by měli být mezi osobnostmi oceněnými prezidentem Milošem Zemanem letos 28. října. Pražský hrad seznam vyznamenaných každoročně tají, některá jména ale v uplynulých měsících zveřejnil sám Zeman. Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš řekl, že všichni kandidáti na vyznamenání již o rozhodnutí prezidenta ví. Seznam také již spolupodepsal premiér Andrej Babiš (ANO).