pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucký soud poslal na pět let do vězení šmejda, který napálil stovky seniorů

Olomoucký vrchní soud snížil dnes z šesti na pět let trest osmadvacetiletému Janu Morárovi za rozsáhlý podvod na důvěřivých seniorech. V roli obchodního zástupce jim prostřednictvím najatých brigádníků v Olomouckém a Moravskoslezském kraji nabízel krém na křečové žíly za jednu korunu. Po seniorech však posléze požadoval na základě nevědomky uzavřené smlouvy zaplacení 4650 korun jako aktivační poplatek. Podle rozsudku takto povedl nebo se o to pokusil 1300 lidí. Část poškozených poplatek zaplatila.

Morár vystupoval v roce 2011 jako zástupce firmy Streemsun, která podle obžaloby patřila k takzvaným šmejdům, tedy společnostem, které se zaměřují na podvádění seniorů. Morár podle rozsudku najmul a vyškolil brigádníky, kteří důchodce oslovovali u lékáren, nemocnic či na náměstích. Krém za údajnou katalogovou cenu 230 korun jim nabízeli za jednu korunu. Podmínkou však bylo podepsání dokumentu, o kterém tvrdili, že jde jen o předávací protokol. Ve skutečnosti šlo o souhlas se členstvím v drogerijním klubu a zaplacením aktivačního poplatku 4650 korun.

Podle rozsudku bylo účelem jejich jednání vymáhání poplatku za aktivační kód. Lidi, kteří si krém zakoupili, firma po 30 dnech vyzvala k zaplacení dluhu s termínem do sedmi dnů s upozorněním na vymáhání pohledávky soudní cestou.

Poškozeno bylo podle soudu 1294 lidí, z toho 104 poškozených na výzvu firmy reagovalo a poplatek zaplatilo; dva z nich i smluvní pokutu. Na účet obchodní společnosti takto přišla částka 490 tisíc korun. Případ byl poté hojně medializován a o celou věc se začali zajímat policisté. Na vymáhání celkové částky ve výši šesti milionů korun tak už podle soudu nedošlo. Za podvod byl stíhán také jednatel firmy, před dvěma lety ale zemřel, a jeho stíhání tak bylo zastaveno.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, podvod, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.