pátek 29. března 2024 Taťána

Pošlete dárek chudým dětem na Ukrajině. Olomoucká charita pořádá projekt Vánoční balíček

Olomoucká arcidiecézní charita (ACHO) otevřela tento týden databázi s profily 379 chudých ukrajinských dětí, kterým mohou dárci z celé republiky věnovat vánoční balíček. Splnit přání dětem z dětských domovů či z rodin v nouzi mohou jednotliví dárci, ale i firmy či školy. Projekt s názvem Vánoční balíček pořádá ACHO pojedenácté a každoročně má velký ohlas; přispívají lidé z celé České republiky. Sdělila to mluvčí charity Karolína Opatřilová. Loni touto cestou obdarovali lidé 414 dětí, což byl doposud nejvyšší počet.

„Pro děti a jejich rodiny představuje balíček výraznou materiální pomoc, díky které ušetří peníze na jídlo nebo na poplatky za energie či nájem. Pro ty děti, které nežijí se svými rodiči, je balíček symbolickým gestem, že v jiné části světa existuje někdo, kdo na ně myslí," uvedla koordinátorka projektu Khrystyna Novodvorska.

Letos vánoční balíčky poputují dětem v Bortnykách, Lopatynu, Kolomyji a Ternopilu. Dárci si přitom mohou ze seznamu sami vybrat, kterému konkrétnímu dítěti dárek dají. Profil dětí je již nyní zveřejněn na stránkách charitaproukrajinu.cz. V seznamu se zájemci dozví věk dítěte i velikost oblečení a obuvi. „Než lidé dárečky pořídí, je však třeba dbát našich pravidel. Balíček pro jedno dítě by měl obsahovat pouze nové věci, a to v hodnotě kolem 1000 korun. Do balíčku nepatří cukrovinky a jeho hmotnost by neměla přesáhnout čtyři kilogramy," upozornila koordinátorka.

Děti, které vybrali sociální pracovníci do letošního seznamu, jsou ve věku od jednoho roku do 17 let. Lidé nejčastěji darují oblečení či obuv, školní potřeby, hračky nebo knížky. Dárek by měli zájemci doručit na nejbližší charitu nejpozději do 6. prosince. Zástupci ACHO je následně na Ukrajinu osobně dovezou a v lednu je poté rozdají dětem.

V počátku projektu Vánoční balíček vozili charitní pracovníci na Ukrajinu balíčky malým autem, zájem dárců však rostl a nyní s dárky jezdí do vybraných měst, kde ACHO pomáhá, kamion. Od roku 2008 bylo tímto způsobem dopraveno a rozdáno 2645 vánočních balíčků.

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Podílela se tam na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen. Pomáhala zde i v souvislosti s válečným konfliktem. V minulosti zde vybudovala psychosociální centra a do země poslala kamiony s oblečením.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.