pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouci se chystá okupační stávka. Proběhne 17. listopadu

Okupační stávku v budově Filozofické fakulty Univerzity Palackého si po 30 letech chystají připomenout studenti tehdejšího stávkového výboru. Happening včetně ukázky dobových předmětů se uskuteční v neděli 17. listopadu, jeho cílem je ukázat veřejnosti, jak to tehdy v listopadu 1989 na akademické půdě vypadalo. Do akce se zapojují desítky lidí, kteří tehdy jako studenti revoluci na půdě UP prožívali. Řekl to spolupořadatel akce Tomáš Kasal.

„V listopadu 1989 vznikla na olomoucké univerzitě výjimečná situace, kdy se všichni spojili a každá fakulta zvolila ze svého středu pět studentů, kteří vytvořili stávkový výbor. Společně s dalšími aktivními spolužáky pak v Olomouci vytvořili 'mozek' studentských aktivit v boji za svobodu. Jedním z prvních kroků stávkového výboru bylo rozhodnutí o okupační stávce na filozofické fakultě - studenti obsadili budovu, kde několik měsíců pracovali a žili," popsal Tomáš Kasal, jeden z tehdejších členů stávkového výboru.

Tehdejší listopadové události si studenti, kteří se aktivně do dění zapojili, hodlají v Olomouci připomenout velkou akcí. Jejím smyslem je připomenout po 30 letech veřejnosti, jak to tehdy na univerzitě vypadalo. Chystaná akce vyvolala mezi bývalými studenty velký ohlas, podle Kasala se denně přes sociální sítě hlásí další, kteří chtějí pomoci s organizací.

„Každopádně jsou to už teď desítky lidí z celé republiky a někteří slíbili, že přijedou i ze zahraničí," doplnil Tomáš Kasal.

Součástí Okupační stávky 2019, která se koná v neděli 17. listopadu od 10:00 na půdě filozofické fakulty, budou podle organizátorů nejrůznější aktivity jako malování plakátů a hesel, psaní na psacích strojích či promítání filmů. Tehdejší členové stávkového výboru se chystají poděkovat kantorům, kteří je podpořili. V plánu je i záznam legendárního koncertu Karla Kryla na hale Univerzity Palackého a výstava fotografií z listopadových událostí.

Pořadatelé akce chystají k 17. listopadu také vydání časopisu Přetlak, který tehdy studenti vydávali. Dnes se kvůli tomu sejde po 30 letech tehdejší redakční rada. „Ve své době to bylo v Olomouci bez přehánění nejsilnější a nejčtenější médium," dodal Kasal. Více informací sdělí organizátoři k chystané akci Okupační stávka 2019 příští týden ve čtvrtek.

Autoři | Foto Jindřich Karas

Štítky ČR, školy, historie, vysoké, 1989, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.