středa 8. května 2024 Statní svátek

O nelegálním lihu jsme nevěděli, tvrdí dva muži, kteří dnes stanou před olomouckým soudem

Správci nemovitostí šéfa lihové mafie Radka Březiny, Tomáš Pantlík a Ivan Kovářík, se v úterý dočkají u olomouckého krajského soudu rozsudku. Stane se tak čtyři roky po prvním rozhodnutí u tohoto soudu a dva roky po vrácení jejich kauzy olomouckým vrchním soudem. Podle žalobce kryli činnost Březinovy lihové mafie, oba to popírají. Žalobce žádá u Kováříka téměř desetiletý trest. Pantlíkovi, který jako jediný nebyl souzen jako člen organizované skupiny, navrhuje podmínku. Jejich případy jsou poslední dva z hlavní větve Březinovy kauzy.

Oba muže v prosinci 2015 krajský soud odsoudil společně se zbývajícími šesti členy mafie včetně Radka Březiny. Kováříkovi, který měl podle obžaloby na starosti ostravské sklady, kam Březina nechal navážet nelegální líh, uložil trest devět let a dva měsíce vězení. Tomáš Pantlík, jako jediný nebyl souzen za účast na organizované skupině, dostal u soudu původně podmíněný trest. Oba vinu popírají s tím, že o nelegálním lihu nevěděli. Vrchní soud jejich věc vrátil v červnu 2017 s tím, že jejich zavinění není bez pochybnosti prokázáno a je třeba doplnit dokazování.

Žalobce Miroslav Stoklásek na jejich vině trvá. Pro Ivana Kováříka žádá u soudu trest devět let a devět měsíců. O trestné činnosti Radka Březiny podle Stokláska obžalovaný věděl a podílel se na ní. Potrestán by měl být podle žalobce i za starší část kauzy - čištění lihu v Ostravě v letech 1998 až 2001, který měl poté sloužit k nelegální výrobě alkoholu. Krajský soud tuto část označil již dříve za promlčenou, případ mu ale vrátil na základě dovolání žalobce Nejvyšší soud.

Pantlík se podle žalobce snažil zakrýt Březinovu trestnou činnost. Navrhl pro něj tříletý trest, případně s ohledem na délku řízení podmíněný trest. Klade mu za vinu, že 25. a 26. září 2012, kdy policisté našli v bývalých olomouckých sladovnách sklad Radka Březiny, se snažil zmást policii fiktivní nájemní smlouvou a poté se snažil oddálit otevření skladu, aby umožnil zametení stop, uvedl žalobce. Na základě pokynů Radka Březiny v noci na 26. září hlídal před areálem, ve kterém se ostatní obžalovaní snažili nelegální líh zlikvidovat.

Oba muži svou trestnou činnost od počátku popírají s tím, že o trestné činnosti svého zaměstnavatele nevěděli. Tvrdí, že jen vykonávali práci správce jeho nemovitostí a do ničeho jiného se nepouštěli, tvrdí obhajoba.

Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili na nelegální výrobny lihovin. Hlavní větev takzvané lihové mafie v čele s Radkem Březinou byla kromě Pantlíka a Kováříka pravomocně odsouzena v červnu 2017. Nejvyšší trest dostal Březina, za daňový únik 5,6 miliardy korun si odpykává 13 let vězení. S nejnižším trestem naopak vyvázl jeho bratr Tomáš a to díky statusu spolupracujícího. Dostal nakonec 3,5 roku a loni v listopadu byl z vězení na podmínku propuštěn.

Žalobci pak začali odkrývat navazující případy odběratelů nelegálního lihu a těch, co trestnou činnost maskovali. Někteří byli odsouzeni, část případů je u soudů, část se stále vyšetřuje. Vrchní soud se bude například ve středu zabývat případem jednatele firmy Cargo NV Petra Němečka, kterému za pomoc se zakrytím nelegálních obchodů s lihem skupiny Radka Březiny uložil zlínský krajský soud devět let a dva měsíce vězení.

Autoři | Foto Fext [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Štítky ČR, soud, daně, líh, Březina, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.