pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucký Lupič se na fasádu Muzea umění vrátí až v dubnu

Z fasády Muzea umění v Olomouci zmizela mechanická socha Lupiče výtvarníka Davida Černého, která před očima diváků dva roky lezla po muzejní římse. Důvodem jsou její technické a restaurátorské úpravy. Na místo se vrátí v dubnu a zdobit muzeum bude už pouze v turistické sezoně, řekl mluvčí muzea Tomáš Kasal. Socha tvůrce známého kontroverzními a provokativními plastikami byla odhalena v polovině dubna 2017. Cenu díla vedení muzea tehdy neuvedlo.

„Socha Lupiče je umělecké dílo a zároveň prototyp poměrně sofistikované technologie. Sochu jsme z římsy Muzea umění Olomouc sundali ze dvou důvodů a to kvůli technickým úpravám, aby socha vydržela fungovat po celou sezonu a kvůli restaurátorským úpravám, protože povětrnostní podmínky částečně poškodily skelet sochy," uvedl mluvčí Kasal.

Zatímco sochu lezoucí po římse mohli dosud diváci z ulice pozorovat denně po celý rok, od navrácení bude její přítomnost na fasádě omezena. „Napříště už bude Lupič na římse muzea pouze v turistické sezoně a to od 1. dubna do 30. září, protože zejména zimní povětrnostní podmínky soše nesvědčí," dodal mluvčí muzea.

PSALI JSME: Socha Lupiče zmizela z římsy Muzea umění Olomouc. Lupiče čeká několik vylepšení

Sochu Lupiče vytvořil autor v nadživotní velikosti, měří dva a půl metru. Do oken muzea šplhá ve výšce osmi metrů a navíc se díky důmyslnému zařízení dokáže pohybovat po římse. Lupič se stal zároveň unikátem i pro sochaře, jde o jeho první dílo, které vybrousil robot. Vyrobena je z patinovaného laminátu a těžká 23 kilogramů, byť z dálky vypadá, že je z bronzu. Podle výtvarníka by však bronzové dílo římsu utrhlo. Lupič po římse ručkuje díky dvěma speciálním motorům, které pohánějí ruce. Lidé procházející kolem muzea ho tak dosud mohli spatřit pokaždé na jiném místě. Vzdálenost, kterou socha ujede, je zhruba 60 metrů v jednom cyklu.

Nápad na vytvoření speciálního díla pro Muzeum umění vznikl před více než deseti lety, kdy muzeum získalo Černého plastiky Adam a Eva. Kromě těchto soch mělo muzeum před časem zapůjčené i dílo Zátopkovy nohy, které David Černý vytvořil pro olympiádu v Riu de Janeiro.

Autoři | Foto Facebook Muzeum umění Olomouc

Štítky ČR, muzea, výtvarné, lupič, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.