úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

FOTO: V olomoucké zoo mají tři nová mláďata krokodýla čelnatého

Zvuky připomínající první počítačové hry z 80. let minulého století vydávají tři mláďata krokodýla čelnatého, která se v závěru září postupně vylíhla v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. O malé krokodýly se zatím starají ošetřovatelé a až odrostou, tak je budou moci vidět i návštěvníci zoo. Novinářům to dnes řekl ošetřovatel plazů svatokopecké zoo Pavel Javůrek.

„Ve volné přírodě matka vzorně hlídá hnízdo, které si staví ze zetlelého materiálu. Jakmile uslyší zvuky podobné žabímu kvákání, začne pomáhat mláďatům při líhnutí. U nás tuto péči zastává ošetřovatel a líheň," uvedl Javůrek.

Krokodýly čelnaté zoo na Svatém Kopečku chová od oku 1992, přičemž mláďata odchovává od roku 2015. Dosud jich má včetně tří malých krokodýlů na svém kontě už dvě desítky.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová 400 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1900 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá asi půlku částky na provoz.

Samice krokodýla nakladla v polovině června devět vajec a ošetřovatelé je poté opatrně přenesli do umělé líhně, která simuluje prostředí hnízda. V závěru září se nakonec vylíhla tři mláďata. „Hnízdo je v přírodě tvořeno tlejícím materiálem, který vydává teplo. Podobně to funguje v líhni, kde je konstantní vlhkost a vyšší teplota," podotkl Javůrek.

Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky. Dospělí jedinci měří nejvíce dva metry a živí se rybami, plazy, korýši, drobnými savci a případně i mršinami. „Mláďata u nás žerou cvrčky, sarančata, žáby nebo třeba i menší obratlovce, jako jsou ryby," uvedl Javůrek.

Mláďata krokodýlů čelnatých žijí v olomoucké zoo odděleně od rodičů. Ve volné přírodě se totiž občas stává, že matka některá mláďata zařadí na svůj jídelníček. „Později budou součástí expozice patrně v pavilonu žiraf, aby je návštěvníci mohli vidět. Poté se rozhodne o jejich dalším osudu," podotkla mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky ČR, příroda, zoo, krokodýl, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.