čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Moravské divadlo představí k výročí sametové revoluce novou inscenaci. Chystá i výstavu a besedu

V listopadu letošního roku uplyne třicet let od sametové revoluce a Moravské divadlo připomene toto výročí speciálním víkendovým programem. V sobotu 16. a neděli 17. listopadu se uskuteční nejen premiéra nové inscenace Samet, ale také scénické čtení, výstava a beseda s pamětníky listopadových událostí. Sobotním programem se Moravské divadlo připojí k Noci divadel, jejímž letošním tématem je Divadlo a svoboda.

„Moravské divadlo jako významná kulturní instituce si je vědoma své společenské zodpovědnosti a nutnosti připomínat události z naší nedávné minulosti, které ovlivňují naše současné životy. Výročí třiceti let od sametové revoluce takovou událostí bezesporu je,“ řekl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

U příležitosti výročí uvede Moravské divadlo dva tituly tematicky spjaté s listopadovými událostmi. „Oba texty vzešly ze studentské soutěže o původní dramatický text, kterou jsme vyhlásili na začátku letošního roku. Odborná komise zvolila za vítězný text Michaely Křivánkové s názvem Samet, současně se rozhodla udělit čestné uznání Petru Erbesovi za jeho text Tři smrti Martina Šmída,“ uvedl umělecký šéf činohry Roman Vencl. 

Mladá pražská autorka Michaela Křivánková se ve své hře rozhodla spojit dvě studentky z rozdílných časů. Současná středoškolačka tak na jeden den zakusí život v socialistickém Československu a stane se očitým svědkem událostí na Národní třídě v listopadu 1989. Hru Samet v současnosti připravuje k uvedení na scénu Moravského divadla režisér Lukáš Kopecký, který má za sebou působení v divadlech ve Zlíně, Uherském Hradišti či Mostě. „Je skvělé, že se Moravské divadlo rozhodlo třicáté výročí sametové revoluce oslavit touto výzvou pro studenty. Vítězný text je pro mě určitou zprávou o povědomí nejmladší generace o naší relativně nedávné historii. Ten text je v tomto ohledu autentický. Je pro mě zajímavé nacházet v něm střípky autorčiny rodinné paměti,“ sdělil režisér. V hlavních rolích se představí Ivana Plíhalová, Natálie Tichánková, Vendula Nováková či Marek Pešl. Premiéra inscenace Samet bude v sobotu 16. listopadu v 19 hodin. 

V podobě scénického čtení pak činohra Moravského divadla uvede text Tři smrti Martina Šmída, jehož autorem je Petr Erbes, student režie – dramaturgie na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. „Na základě dokumentárních pramenů je tu rozvíjený fiktivní milostný příběh z listopadu 1989. Ústřední postavou je poručík Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák, který se snaží infiltrovat do studentského hnutí. Tam potkává Janu Struneckou a ve falešné roli studenta Milana Růžičky se pokouší získat nejen její důvěru, ale snad i její srdce. Hra nezůstává pouze v historii, ale výrazně se obrací do současnosti,“ popsal autor. V hlavních rolích se představí Lukáš Červenka, Vladimíra Včelná a Jan Ťoupalík. Scénické čtení se bude konat v sobotu 16. listopadu v 17 a 20 hodin v divácky atraktivních prostorách nové budovy Českého rozhlasu Olomouc v Pavelčákově ulici. Vstup na sobotní premiéru inscenace Samet i na scénické čtení je volný.

Sobotním programem se Moravské divadlo připojí k tradiční celorepublikové akci Noc divadel. Přidá se tak k dalším olomouckým souborům, jako jsou Divadlo Tramtarie, Divadlo na cucky či kabaret Nabalkoně, které budou v průběhu sobotního večera na svých scénách rovněž reflektovat zlomový rok 1989. Téma letošního sedmého ročníku Noci divadel zní Divadlo a svoboda. „Připomenutí politických změn ve střední a východní Evropě, jejichž hybatelem bylo v České republice mimo jiné právě divadlo, vybízí k ohlédnutí se za ideály a nadějemi devadesátých let,“ uvedla za organizátory Viktorie Schmoranzová z Institutu umění - Divadelního ústavu.

Moravské divadlo připravilo pro návštěvníky také doprovodný program. V sobotu a v neděli bude ve foyer divadla přístupná výstava fotografií zachycujících události z listopadu 1989 v Olomouci. „Snímky jsme získali z divadelního archivu a vydatně nám pomohli rovněž pamětníci z našich uměleckých souborů,“ zdůraznil ředitel Gerneš. Na jevišti Moravského divadla se v sobotu ve 20.30 hodin uskuteční beseda s osobnostmi, které zavzpomínají a připomenou atmosféru společenské změny na sklonku roku 1989. Pozvání přijali současní i bývalí umělci Moravského divadla Ivana Plíhalová, Václav Bahník, Ludmila Machytková, Pavel Hekela či Mikuláš Pánek.

V neděli 17. listopadu pak bude Moravské divadlo reprízovat scénické čtení hry Tři smrti Martina Šmída i inscenaci Samet. Zatímco vstup na čtení je volný, na představení Samet se platí symbolické vstupné 89 korun. Součástí nedělního programu bude také vzpomínka na olomouckého rodáka, dramatika, režiséra a ministra kultury Pavla Dostála.

V rámci oslav třicátého výročí sametové revoluce podpoří Moravské divadlo projekt Díky, že můžem a přidá se k dalším evropským institucím, které nasvítí svou budovu do barev státu připomínajícího si v daný den pád komunistického režimu nebo důležité kroky, které k němu vedly. Fasáda divadla oděná do barev tak připomene události roku 1989, které pomohly vydobýt svobodu Maďarsku (23. října), Německu (9. listopadu), Bulharsku (10. listopadu), Česku a Slovensku (17. listopadu) a Rumunsku (16. prosince).

Program:

16.11. 16:00  výstava fotografií (foyer Moravského divadla Olomouc)
16.11. 17:00  scénické čtení Tři smrti Martina Šmída (budova Českého rozhlasu Olomouc, Pavelčákova ulice)
16.11. 19:00  premiéra inscenace Samet (Moravské divadlo Olomouc)
16.11. 20:00  scénické čtení Tři smrti Martina Šmída (budova Českého rozhlasu Olomouc, Pavelčákova ulice)
16.11. 20:30  beseda s pamětníky sametové revoluce (Moravské divadlo Olomouc)
17.11. 16:00  výstava fotografií (foyer Moravského divadla)
17.11. 16:00  scénické čtení Tři smrti Martina Šmída (budova Českého rozhlasu Olomouc, Pavelčákova ulice)
17.11. 17:30  Vzpomínka na Pavla Dostála (foyer Moravského divadla Olomouc)
17.11. 18:00  repríza inscenace Samet (Moravské divadlo Olomouc)

Tisková zpráva | Foto Michal Maňas [Public domain]

Štítky Moravské divadlo Olomouc, revoluce, výročí, Samet, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.