čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Projekt České nebe září bude mít premiéru v Olomouci

V Olomouci se chystá první uvedení hudebního projektu České nebe září skladatele Jana Zástěry, který se letos stane součástí národní poutě do Říma. Koncertu, který je součástí letošní připomínky 30 let od svatořečení Anežky České a pádu komunismu, bude předcházet mše svatá v katedrále svatého Václava. V Olomouci zároveň připomene letošní dvousté výročí jmenování Rudolfa Jana olomouckým arcibiskupem. Hudební projekt se pak přesune do Kutné Hory a do Prahy. Poté zamíří do Lateránské baziliky v Římě.

Slavnostní koncert s kantátami o českých patronech se v Olomouci odehraje 1. listopadu, o den později vystoupí hudebníci v Kutné Hoře a 9. listopadu se koncert uskuteční v pražském Břevnovském klášteře. V Lateránské bazilice v Římě se projekt představí 11. listopadu. „Koncertu v Olomouci bude předcházet pontifikální mše svatá v katedrále svatého Václava, kterou bude od 17:30 celebrovat arcibiskup Jan Graubner společně s pomocnými biskupy. Následně pak v 19:00 naváže koncert v bývalém 'vojenském', dnes studentském kostele Panny Marie Sněžné, nad kterým převzal záštitu arcibiskup Jan Graubner," uvedl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Autorem obsáhlého hudebního díla je skladatel Jan Zástěra, který loni získal ocenění OSA jako nejúspěšnější skladatel vážné hudby a také jako autor skladby roku. Hudební dílo nastudoval orchestr Hudby Hradní stráže a Policie ČR, jehož je plukovník Zástěra dirigentem, spolu se Spojenými sbory Podkrušnohoří a sólisty. „Texty kantát o českých světcích jsou dílem básnířky Marie Dolistové. Do Říma i po Česku vyrazí České nebe prezentovat 120 hudebníků, sólistky Miroslava Časarová a Bronislava Smržová, na varhany bude hrát Lukáš Dvořák," doplnil Gračka.

Národní pouť do Říma, na které se hudební projekt představí počtvrté, se uskuteční 11. až 13. listopadu, kdy se ve významných římských chrámech a na místech spojených s českými dějinami uskuteční bohoslužby, společenská setkání, slavnostní koncert a papežská audience. Poutníky do Říma doprovodí čeští a moravští biskupové, duchovenstvo, ale také státní delegace a zahraniční hosté.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, církve, hudba, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.