pondělí 29. dubna 2024 Robert

Již 18. ročník PAF Olomouc se letos zaměří na téma Portrét, konat se bude na začátku prosince

Festival s kořeny v animovaném filmu jedinečně propojuje nejrůznější umělecké formy od výstav, projekcí, koncertů až po naučné workshopy a přednášky. Letošní téma portrétu se od jeho klasického staršího pojetí přesune v podání přehlídky spíše do sféry digitálních kamufláží, avatarů a masek.

Čtyřdenní festival, který se bude konat od 5. do 8. prosince, nabídne spoustu zajímavých uměleckých jmen. Do Olomouce přijede například oceňovaná londýnská hudebnice Mica Levi s kolektivem CURL, jejíž hudba se řadí mezi experimentální pop a je autorkou filmových soundtracků. Složila hudbu například pro sci-fi biják Pod kůží se Scarlett Johanson, nebo pro drama Jackie s Natalií Portman, což Levi vyneslo nominaci na Oscara.

PAF také představí umělkyni LaTurbo Avedon, což je ženský avatar ve virtuálním prostoru a v rámci svých projektů pracuje s tématem nefyzické identity. Připravuje také videopřednášku na téma posmrtného života ve virtuálním prostoru.

„Součástí programu portrétního PAFu je také kompletní uvedení československého animovaného seriálu O klukovi z plakátu z přelomu 60. a 70. let, jehož hlavním tématem je ve své podstatě virtuální otisk malého chlapce, který do reálného světa sestupuje z dvourozměrného prostoru plakátovací plochy,“ uvádí pořadatelé festivalu.

Vůbec poprvé v rámci přehlídky proběhne v kině Metropol předávání Cen Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let, které se dosud konalo pouze v Praze a Brně. Dramaturgie večera se ujali umělec Martin Pěchouček a filmový dokumentarista Bohdan Bláhovec. 

Autoři | Foto PAF Olomouc

Štítky film, animace, kultura, výstava, umění, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.