pondělí 29. dubna 2024 Robert

Olomoucký festival Dny židovské kultury se zaměří na jidiš. Potrvá až do 10. listopadu

Filmové sekce, přednášky i koncerty nabídne letošní ročník olomouckého festivalu Dny židovské kultury. Hlavním tématem přehlídky tentokrát jidiš, která byla každodenním jazykem evropských Židů více než tisíc let. Součástí festivalu bude i letos městská hra, která povede zájemce po stopách židovské přítomnosti v Olomouci. Festival s dvanáctiletou tradicí začal včera a v Arcidiecézním muzeu, Konviktu a Vlastivědném muzeu potrvá do 10. listopadu, řekl jeho pořadatel Alexandr Jeništa z Muzea umění v Olomouci.

„Letos jsme zvolili téma, o kterém přemýšlíme už několik let, a to je fenomén jidiš. Má spoustu odstínů - jazykový, ale i náboženský, kterými se budeme zabývat," uvedl Jeništa. O záludnostech překladu z jidiš bude na festivalu například hovořit religionista a překladatel Petr Jan Vinš. Další přednáška se zaměří na vývoj tzv. západní jidiš v 18. století, kdy tento jazyk aškenázských Židů procházel v západní Evropě podstatnými změnami a začal z různých důvodů postupně mizet.

Návštěvníci budou moci slyšet i živou jidiš, a to prostřednictvím koncertu německého dua Svetlany Kundishové a Patricka Farrella, který novými jidiš písněmi rozezní kapli Božího těla. „Ve filmové sekci představíme dva jidiš filmy, což je zvláštní etapa ve vývoji hollywoodského filmu. Mezi nejvýznamnější tvůrce tohoto směru patří olomoucký rodák Edgar Ulmer, jehož dva vrcholné jidiš filmy budeme promítat," doplnil Jeništa. Půjde o snímek The Light Ahead a American Matchmaker.

Ve filmové sekci pořadatelé festivalu nabídnou také filmový dokument Askhenaz z roku 2007 izraelské režisérky Rachel Leah Jonesové, který řeší identitu Aškenázů, a snímek Black Honey, který se věnuje životu a dílu Abrahama Sutzkevera, jednoho z nejvýznamnějších jidiš básníků 20. století. Chybět nebude maďarský snímek Saulův syn. Součástí přehlídky bude také výstava Jindřicha Buxbauma Zbožní Židé v Evropě.

Také letos se budou moci návštěvníci zapojit do městské hry Olomouc židovská. „Jde o procházkovou zážitkovou hru buď pro skupinu přátel, osamělé chodce či rodiny s dětmi. Mohou projít Olomouc a podívat se na město jinýma očima, skrz architekturu mohou objevovat židovskou přítomnost v Olomouci v průběhu minulých několika staletí," doplnil Jeništa.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, kultura, židé, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.