čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

FOTOGALERIE: Mizérie Mory pokračuje. Spartě doma nedala gól a dvakrát inkasovala ve vlastní přesilovce

Hokejisté Sparty vyhráli v utkání 13. kola extraligy na ledě Olomouce 4:0. Pražané tak protáhli vítěznou sérii už na osm utkání. Dva góly - shodně navíc v oslabení - vstřelil útočník David Tomášek, jenž si navíc připsal i nahrávku. Svou první nulu v sezoně vychytal díky 28 úspěšným zásahům Matěj Machovský. Olomouci se nadále nedaří prolomit střelecké trápení. Hanáci ztratili šestý z posledních sedmi zápasů, za poslední čtyři domácí vystoupení dali jediný gól.

Domácí vstoupili do utkání velmi aktivně a Machovský musel být od úvodních minut v pozoru. Nejvíce ho prověřila třetí olomoucká formace, proti které musel hned ve třetí minutě několikrát zasahovat při závaru před brankou. Třetí domácí pětka byla také u dalších dvou šancí, ale ani Olesz z bezprostřední blízkosti Machovského překonat nedokázal. Velmi přesný byl také domácí brankář Konrád, který Olomouc podržel zejména při šancích Buchteleho a Košťálka. Těžkou situaci musel řešit také těsně před koncem první třetiny, kdy Ďalogovu střelu dorážel Pech těsně mimo.

Velkou šanci otevřít skóre měla Olomouc při čtyřminutové přesilovce po dvou faulech Smejkala. Paradoxně však ve vlastní přesilové hře hned dvakrát inkasovala, když se v obou případech prosadil Tomášek. Nejdříve Buchtele vyvezl puk z vlastní třetiny a nachystal ho Tomáškovi před téměř odkrytou branku. Krátce poté Tomášek překvapil Konráda pokusem ze strany a zajistil svému týmu dvoubrankové vedení.

„Dát dva góly ve stejném oslabení, to se mi asi ještě nestalo. Jsem za to rád, asi to rozhodlo zápas. Poté už to bylo z naší strany zkušeně pohlídané. Při té první brance mi to pěkně nachystal Buchtele a při druhé brance jsem se zapomněl spíš já než Olomouc. Ztratil jsem tam hokejku a musel jsem ji zvedat. Olomouc asi udělala chybu na modré čáře a otočilo se to. Zase taková šance to ale podle mě nebyla. Sice jsem to dobře trefil, ale možná to Konrád trochu podcenil," přemítal Tomášek.

Korigovat nepříznivý stav se několika nebezpečnými střelami pokoušel domácí Irgl, Machovský ale předvedl dobré zákroky a puk za svá záda nepustil. Radovali se naopak opět hosté, když první přesilovku Pražanů v zápase využil Řepík. Olomouc po třetí brance vystřídala brankáře a nově příchozí Lukáš hned musel zasahovat proti dalším šancím hostů.

Také Řepík mohl ve třetí třetině přidat svoji druhou branku, ale jeho střelu zastavila tyč olomoucké branky. Sparta byla nadále nebezpečná a domácí od další branky zachránil skvělý zákrok Lukáše, který vytáhl proti Pechovi v úniku tří proti jedinému bránícímu hráči. Další přečíslení tří proti jednomu už ale Sparta využila a čtvrtou její branku přidal po Kudrnově přihrávce Sukeľ. Hostující brankář Machovský za svá záda naopak žádný puk nepustil a udržel čisté konto.

„Máme ale velkou sílu ve všech čtyřech útocích a každý zápas může rozhodnout jiná lajna. Psychicky je to teď vynikající. Je to na nás i vidět, nepanikaříme a počkáme si na naše momenty. Vítězná série je super, ale další zápasy nám sama nevyhraje," zdůraznil Tomášek.

„Nejsme spokojení s tím, jak jsme se prezentovali. A musíme se v dalším zápase zlepšit. Máme sice zraněné nějaké hráče, ale to tak v sezoně bývá. Musí za to vzít zase někdo další. Dnes to tam ale nebylo," štvalo kouče Hanáků Jana Tomajka.

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky Mora, Sparta, HC Olomouc, hokej

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.